Tarja Turunen

Allikas: Vikipeedia
Tarja Turunen
Sünninimi Tarja Soile Susanna Turunen
Sündinud 17. august 1977 (46-aastane)
Kitee, Soome
Elukutse laulja, helilooja
Pill laul, klaver
Tegev 1996 – praeguseni
Plaadifirma Universal Music Group, Spinefarm Records, Nuclear Blast, Roadrunner Records, NEMS Enterprises, Drakkar Entertainment
Seotud esitajad Nightwish, Beto Vázquez Infinity, Noche Escandinava
Veebileht TarjaTurunen.com

Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli (sündinud 17. augustil 1977) on soome laulja, laulukirjutaja ja helilooja.

Turunen õppis laulmist Sibeliuse Akadeemias ja Karlsruhe muusikaülikoolis. Ta on tuntud kui kutseline klassikalise lied'i laulja ja sümfoonilise metal-bändi Nightwish endine solist.[1]

Tarja Turunen asutas Nightwishi koos Tuomas Holopaineni ja Erno Vourineniga 1996. aastal. Bänd saavutas kiiresti populaarsuse ja nende sümfoonilise metal'i stiil on inspireerinud paljusid teisi metal-bände ja lauljaid.

Turunen visati bändist 21. oktoobril 2005 isiklikel põhjustel välja. Ta alustas soolokarjääri jõulualbumiga "Henkäys Ikuisuudesta". 2007. aastal ilmus tema album "My Winter Storm" ja ta läks Storm World Tourile. Kolmas album, "What Lies Beneath", ilmus 2010. aastal. Ta esines kontsertidel Euroopas, esinedes ka metal-muusika festivalidel, nagu Graspop Metal Meeting ja Wacken Open Air, enne kui alustas turneed "What Lies Beneath World Tour".

Elukäik ja karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

1977–1995: lapsepõlv ja kooliaeg[muuda | muuda lähteteksti]

Tarja Turunen sündis väikeses Puhose külas Kitee lähedal. Tal on vanem vend Timo ja noorem vend Toni, ema Marjatta Turunen töötas linnavalitsuses ja isa Teuvo Turunen oli puusepp.

Tema andekus laulmises avaldus, kui ta laulis kolmeaastaselt Kitee kirikus laulu "Enkeli taivaan". Ta läks kirikukoori laulma ja hakkas laulutunde võtma. Kuueaastaselt hakkas ta klaverimängu õppima.

Koolis osales Tarja lauljana mitmes kollektiivis ja paljudel üritustel. Tema esimene klaveriõpetaja Kirsti Nortia-Holopainen mäletas Tarja Turuse kohta: "Tarja oli koolis, kus oli väga palju musikaalseid inimesi. Isegi siis esines ta palju." Tema muusikaõpetaja Plamen Dimov rääkis hiljem: "Kui sa andsid Tarjale üheainsa noodi, sai ta sai sellele kohe pihta. Teistega tuli kolm, neli, viis korda harjutada." Koolis oli tal raske, kuna mõned tüdrukud kiusaid teda, sest kadestasid tema häält. Probleemi lahendamiseks organiseeris Dimov projektid väljaspool kooliaega. 15-aastaselt oli Turunenil esimene suurem sooloesinemine, kui ta laulis kirikukontserdil tuhande kuulaja ees.

Aastaid esitas ta paljusid Whitney Houstoni ja Aretha Franklini lauldud laule, sealhulgas soulmuusikat. Hiljem kuulas ta laule klassikalaulja Sarah Brightmani esituses. Eriti võlutult kuulas ta lugu "Ooperifantoom", ja otsustas keskenduda sellele muusikažanrile. 18-aastaselt kolis ta Sibeliuse Akadeemias õppimiseks Kuopiosse.

1996–2005: Nightwish[muuda | muuda lähteteksti]

Detsembris 1996 kutsus endine klassikaaslane Tuomas Holopainen Tarjat uude muusikaprojekti. Turunen oli kohe nõus. Esimest demo lindistades avastas Tuomas, et tänu klassikalise muusika laulutundidele oli Tarja hääl muutunud palju võimsamaks kui koolipäevil. Emppu Vuorinen kasutas järgmises bändiproovis elektrikitarri akustilise kitarri asemel, sest ta tundis, et see annab parema saate Tarja häälele. Holopainen otsustas Nightwishi moodustada metal-bändina.

Nightwish salvestas järgmise demo "suurejoonelisemate ja dramaatilisemate" lauludega 1997. aasta septembris. Holopainen kasutas seda materjali, et veenda Spinefarm Recordsi avaldama debüütalbumit "Angels Fall First". Esimese plaadi edu tuli üllatusena, plaat pääses Soome Top40 edetabelitesse ja Nightwish alustas turneed "The First Tour of the Angels". Samal aastal esines Turunen esimest korda Savonlinna ooperifestivalil, lauldes Richard Wagneri ja Verdi laule.

Bändis kaasalöömise tõttu ei saanud Turunen piisavalt keskenduda koolitööle, see segas akadeemias õpinguid. 1998. aastal avaldas Nightwish oma teise albumi "Oceanborn". See album keskendus kiirele, meloodilisele klaverimängule, kitarrisoolole ja Turuneni dramaatilisele häälele. "Oceanborni" Euroopa-turnee (1999) ajal laulis Turunen ka soolot Waltari rokkballetis "Evankeliumi" (nimetatud ka "Evangelicum") väljamüüdud esinemistel Soome Rahvusooperis. 2000 ja 2001 salvestas Nightwish "Wishmasteri" ja "Over the Hills and Far Away" ning käis turneel Euroopas ja Lõuna-Ameerikas (The Wishmaster World Tour). Wishmaster World Touri ajal tutvus ta argentiinlasest ärimehe Marcelo Cabuliga, kellega ta 2003. aastal abiellus.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]