Tansaniit

Allikas: Vikipeedia
Lihvimata ja lihvitud tansaniit

Tansaniit on tsoisiidi violetne või safiirsinine erim, mida kasutatakse peamiselt vääriskivina.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Tansaniit avastati 1967. aastal Tansaania kirdeosas riigi kõrguselt teise mäe |Meru jalamil oleva Arusha linna lähedal.

Esialgu nimetati seda siniseks tsoisiidiks. Ettevõte Tiffany & Co. laskis selle ümber nimetada, et rõhutada kivi haruldust, sest seda leidub peaaegu ainult Tansaanias, samuti selleks, et vältida nime valestihääldamist "sinise suitsiidina", mis mõjuks läbimüügile halvasti.

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Tansaniit on märkimisväärselt tugeva trikroismiga. Kivile langev valguskiir jaguneb kolme ossa, millest igaühe lainepikkus on erinev, aga jääb nähtava valguse vahemikku. Need värvid on safiirsinine, lilla ja purpurpunane. Värvus oleneb kristallide orientatsioonist.

Äsja kuumtöödeldud tansaniit on kahevärviline, sinipunane. Lihvimine toob esile ka sinise ja punase vahelised värvitoonid. Kuumtöötlemine toimub temperatuuril 550–700 °C. Tansaniidi kuumtöötlemine on nii üldiselt levinud, et kuumtöötlemata tansaniite peaaegu ei müüdagi, seetõttu ei ole ka mõtet rääkida sellest, kuidas see hinda mõjutab.

Kuumtöödelda ei saa defektidega ehk silmaga nähtavate pragude ja mullidega kive, sest kuumtöötlemise käigus arvatavasti selline kivi kas puruneb või vähemalt need defektid suurenevad veelgi. Kuid see pole kuigi sagedane olukord: üldjuhul tansaniit silmaga nähtavaid defekte ei sisalda. Defektseid tansaniite, nii kuumtöödelduid kui kuumtöötlemata, müüakse suure allahindlusega.

Muud[muuda | muuda lähteteksti]

Esoteerikud arvavad, et tansaniit on parim viis leidmaks selgeltnägemise võimet.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]