Tallinna linnatapamaja

Allikas: Vikipeedia
Tallinna linnatapamaja kontorihoone

Tallinna linnatapamaja oli aastatel 1893–1940 Tallinnas aadressil Jüri Vilmsi tänav 37[1] töötanud tapamaja[2]. 20. sajandi algusest 1930. aastateni oli sama aadress Riesenkampffi 37. Tänapäeval on selle kinnistu aadressid Jüri Vilmsi 53a-53g.

Tapamaja projekteeris ja ühtlasi oli ehitusjuht Carl Gustav Jacoby[2].

1932. aastast tegutses tapamaja kõrval alaline elusloomaturg[2].

Endise Tallinna linnatapamaja kontorihoone[3] asub aadressil Jüri Vilmsi 53a. Teised Tallinna Tapamaja kompleksi hooned on kas lammutatud või kapitaalselt ümber ehitatud. Tallinna linnatapamaja asukohaks valiti Riesenkampfi tänava pikendusel asunud heinamaa, mis jäi väljapoole tolleaegset linnapiiri. Linnainsener Carl Gustav Jacoby koostatud projekt järgi kestis ehitus aastatel 1891–1893. Hoone esimesel ja katusekorrusel paiknesid teenistujate korterid, teine korrus oli kasutusel kontoriruumidena.

Osaliselt on säilinud kogu kompleksi ümbritsenud ja tänavast eraldanud paekivist müür, sealhulgas väärtuslik müürilõik aadressil Vilmsi 53a asunud kontorihoone ees, mille tänapäevaks kinni müüritud jalgväravat kaunistab raidkivi aastaarvuga "1893". Laagna tee poolt ümbritseb hoonet betoonsein.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]