Tadžiki NSV vapp

Allikas: Vikipeedia
Tadžiki NSV vapp 1940–1992

Tadžiki NSV vapp oli NSV Liidu haldusüksuse Tadžiki NSV vapp.

Tadžiki NSV sai endale vapi 28. aprillil 1929. Hiljem muudeti seda mitu korda. 1929–1931 oli Tadžiki NSV vapp ka Tadžiki NSV lipul.

Põhiseaduse järgi sai Tadžiki NSV vapi alles 1. aprillil 1937. Vapil olid tõusva päikese kiirtes kuldsed ristatud sirp ja vasar, taustaks punane viisnurkne täht. Figuure ümbritses vasakult puuvillaokstest, paremalt viljapeadest pärg, mis oli seotud punase lindiga. Pärja mõlemal küljel oli kaks linti. Puuvillaokstel olevatel lintidel oli tadžikikeelne deviis "Kõigi maade proletaarlased, ühinege!", aga viljapeadel olevatel lintidel venekeelne. Alumisel lindil oli tadžiki ja vene keeles kirjutatud "Tadžiki NSV".

Hiljem on tadžikikeelseid tekste muudetud. 1938 asendati lühendis "NSV" Ç-täht (sõnast "Çumhurijat") R-tähega (sõnast "Respublica"). 28. septembril 1940 andis Tadžiki NSV Ülemnõukogu presiidium välja käsu, mille järgi muudeti tadžikikeelseid kirju vapil uuesti ("Пролетарҳои ҳамаи мамлакатҳо, як шавед!" ja "РСС Тоҷикистон"), sest tadžiki kirjakeel läks ladina tähtedelt üle kirillitsale.

Vapp oli kasutusel 1992. aasta novembrini (septembrist 1991 novembrini 1992 kirjaga Tadžikistani Vabariik). Selle asemele võeti kasutusele Tadžikistani vapp.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]