Taani kliima

Allikas: Vikipeedia
Kopenhaageni kliimadiagramm

Taani kliima on valdav heitlik, niiske ja sombune parasvöötme mereline kliima. Taani asub Põhjamere ääres ning tema kliimat mõjutab Golfi hoovuse lähedus.

Talved on heitlikud, lumevaesed (lumi sajab harva ja sulab kohe), pilvised, tuulised, niisked ning soojad (mõõduka pakasega; keskmine temperatuur umbes 0,5 °C). Jaanuari keskmine temperatuur on umbes 0 °C, veebruari keskmine temperatuur 0...1 °C. Talveilm kestab detsembrist märtsini.

Kevad on pikk, algab umbes märtsis. Ilm on päikesepaisteline ja pilvitu, väheste sademetega (isegi võrreldes talvega), kuid jahe ja tuuline. Keskmine temperatuur on 3...13 °C.

Suved on vihmased ja suhteliselt jahedad. Keskmine temperatuur umbes 16 °C (13–20 °C). Juunis on keskmine temperatuur umbes 18 °C ja juulis 15...17 °C. Kuumi ilma praktiliselt ei ole, tavaliselt ei tõuse temperatuur üle 26 °C. Sageli on ilm pilvine, kuid sajab vähem kui teistel aastaaegadel. Juuli ja august on kõige stabiilsema ilmaga, soojemad ja päikesepaistelisemad.

Sügis on pikk ja vihmane. Septembris ja oktoobris tavaliselt soojem kui kevadel, kuid vihmasem ja tuulisem. Sügisel on keskmiselt 7–14 °C.

Tuuli on rohkem talvel.

Aasta keskmine sademete hulk on idas 600 mm, läänes 800 mm. Vihmapäevi on aastas keskmiselt 121. Kõige sademerikkamad on september, oktoober ja november (umbes 70 mm kuus), kõige sademevaesem on veebruar (keskmiselt 38 mm).[1]

Piirkondlikud erinevused on väikesed. Mere ääres on pisut jahedam. Suvel on kõige soojem Lõuna-Jüütimaal, Lollandil ja Falsteril. Mere ääres on mere tasandava mõju tõttu suve ja talve temperatuurierinevused väiksemad. Ka sademeid on enam-vähem ühepalju. Kõige vähem sajab Suur-Beldi ümbruses (umbes 500 mm aastas), kõige rohkem Kesk-Jüütimaa lõunaosas (üle 900 mm aastas).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]