Taani tehnikaülikool

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Taani Tehnikaülikool)
Taani tehnikaülikool Lyngbys

Taani tehnikaülikool (taani keeles Danmarks Tekniske Universitet, lühend DTU) on ülikool Taanis, Kopenhaagenist põhja pool Lyngbys. Õppeasutus asutati aastal 1829 füüsik Hans Christian Ørstedi algatusel Taani esimese polütehnikumina. Tänapäeval on DTU Euroopa juhtivamaid tehnilisi õppeasutusi ja Skandinaavia parim tehnikaülikool.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Taani tehnikaülikool asutati aastal 1829 Kopenhaageni ülikooli professor Hans Christian Ørstedi eestvedamisel kui Edumeelse tehnoloogia kolledž (taani keeles Den Polytekniske Læreanstalt). Õppeasutuse loomisel oli Ørstedil eeskuju École polytechnique Pariisis, mida ta oli noore teadlasena külastanud.

Uue kolledži esimeseks asupaigaks sai hoone Kopenhaageni kesklinnas. Aastal 1890 avati uus hoonekompleks Sølvgades, mis aga 1920. aastail muutus laienevale koolile kitsaks ja aastal 1929 pandi nurgakivi uuele hoonekompleksile Østervoldis. Hoonestus sai teises maailmasõjas kannatada, tegelikult võeti see kasutusele alles 1954. aastal.

Alates 1933. aastast oli õppeasutuse ametlik nimetus Danmarks Tekniske Højskole (DTH), mida tavaliselt tõlgiti Taani tehnikaülikooliks. 1994. aastal muudeti nimetus ära ja koolist sai Danmarks Tekniske Universitet (Taani tehnikaülikool), lühendina DTU, ja selle nime all on ülikool tänapäevalgi tuntud.

Aastal 1960 otsustati rajada uus hoonekompleks Lyngbysse, Kopenhaagenist põhja poole. Uus hoonestus avati 1974. aastal.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]