Tšornobõl

Allikas: Vikipeedia
Tšornobõl

ukraina Чорнобиль
Hoone Tšornobõlis
Pindala 25 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1575 (2022) Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 51° 16′ N, 30° 13′ E
Tšornobõl (Ukraina)
Tšornobõl

Tšornobõl (Чорнобиль, vene keeles Чернобыль Tšernobõl, valgevene keeles Чарнобыль) on linn Ukrainas Kiievi oblastis Valgevene piiri lähedal.

Linnast umbes 15 km kaugusel asub Tšornobõli tuumaelektrijaam, kus toimus 1986. aastal Tšornobõli katastroof. Tuumaelektrijaam on saanud nime linna järgi ja asus Tšornobõli rajoonis, kuid linna ja elektrijaama vahel polnud otsest seost. Enamik tuumaelektrijaama töötajaid elasid spetsiaalselt neile rajatud linnas Prõpjatis. Tšornobõli nimi tuleneb hariliku puju ukrainakeelsest nimest.

Enne Tšornobõli katastroofi elas linnas umbes 15 000 inimest. 2020. aastatel elab linnas kuni 500 inimest, kes käivad seal tööl vahetustega (kuid elavad sel ajal Tšornobõlis), enamik neist elab muul ajal Slavutitšis. Kuigi tuumaelektrijaam on suletud, läbivad piirkonda olulised elektriliinid, mida on vaja hooldada. Inimtöö on seal vajalik ka muude tehnovõrkude ja looduskeskkonna hooldustöödega. Linnas ei tohi elada lapsed.

18. sajandi teisest poolest 1920. aastani oli linn üks hassidismi keskusi. 20. sajandi alguses toimunud pogrommide käigus osa juute tapeti ja paljud lahkusid linnast.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]