Tööjätt

Allikas: Vikipeedia

Tööjätt ehk tööturult väljumine on tööelu lõpetamise sündmus, mis märgib siirdumist majanduslikult aktiivsest eluetapist mitteaktiivsesse eluetappi.

Tegelik tööelu lõpp ei pruugi ajaliselt kokku langeda pensioniea saabumisega.[1] OECD ja Eurostat avaldavad võrdlevaid andmeid tegeliku keskmise tööjätu vanuse kohta, mis peegeldab erinevusi tööelu pikkuses riikide lõikes.[2] Keskmine tööjätuvanus võib olla riigiti nii madalam kui ka kõrgem kui üldine pensioniiga. Esimesel juhul lõpetab oluline osa hõivatutest töötamise enne pensioniikka jõudmist, teisel juhul jätkab suur osa hõivatutest töötamist ka pensionieas.

Sagedasemad tööjätu põhjused on terviseprobleemidest tingitud tegevuspiirangud (sealhulgas töövõimetus), töö kaotus (sealhulgas koondamine või muul põhjusel töötuks jäämine), tööga seotud probleemid (vanuseline diskrimineerimine, halvad või tervistkahjustavad töötingimused, tööga rahulolematus, kõrge tööintensiivsus), pereliikme eest hooldamise kohustus, aga ka soodne rahaline seis (piisava suurusega vara olemasolu või väljateenitud pensioniõigused, mis võimaldavad töötamisest loobuda).[3][4][5]

Tööjätu ajastust ja põhjuseid Euroopa riikides kajastab Euroopa tervise, tööjätu ja vananemise uuring (SHARE).[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kärt Jänes-Kapp, Kalev Katus, Allan Puur, Asta Põldma. Demograafiast ja rahvastikuarengu seaduspärasustest. Tallinn: Koolibri, 2005
  2. Kurt Vogler-Ludwig, Nicola Düll. Analysis of the average exit age from the labour force. Final report. Munich: Economix Research and Consulting, 2008
  3. "Agar Brugiavini, Giacomo Pasini, Franco Peracchi. Exits from the labour force" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 30. detsember 2014. Vaadatud 29. detsembril 2014.
  4. Mai Luuk. Eakate taandumine tööturult. Eesti Statistika kvartalikiri, 01/2009
  5. "Kadri Lees, Kaia Philips. Factors affecting retirement decisions in Estonia" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 30. detsember 2014. Vaadatud 29. detsembril 2014.
  6. "Euroopa tervise, tööjätu ja vananemise uuring (SHARE)". Originaali arhiivikoopia seisuga 30. detsember 2014. Vaadatud 29. detsembril 2014.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]