Tõenduspõhine meditsiin

Allikas: Vikipeedia

Tõenduspõhine meditsiin (inglise keeles evidence-based medicine, lüh EBM) ka teaduslikult põhjendatud meditsiin on valdavalt humaanmeditsiinis rakendatav mudel, mille praktiseerijad peaksid meditsiinilisi otsuseid tegema parimate teaduslikult saadud tõendite alusel.

Mõiste võeti kasutusele 1990. aastate algul. See oli seotud statistiliste meetodite kasutamisega meditsiiniliste otsuste tegemisel ning ravi kooskõlastamisel patsiendiga.

Levinuimaks teaduslikult põhjendatud meditsiini definitsiooniks on David Lawrence Sacketti definitsioon: Tõenduspõhine meditsiin kasutab olemasolevat parimat tõendusmaterjali konkreetse patsiendi ravi üle otsustamisel kohusetundlikult, selgesõnaliselt ja kaalutult.[1]

Rinnanäärmevähi meditsiiniline tõenduspõhisus[muuda | muuda lähteteksti]

Rinnanäärmevähi meditsiinilise tõenduspõhisuse ka tõenduspõhise standardravi all peetakse osades riikides silmas rinnavähi patsiendi ravi, nii meetodid kui raviained, moel mis on uuringutes ning praktikas selgelt kinnitust leidnud. Rinnavähi meditsiiniline tõenduspõhisus on vajalik rinnavähiravi rahastamiseks.

Tõenduspõhisuse garantiiks on kliinilised uuringud ja nende kvaliteet, erinevad ravimiametid jt võivad koostada meditsiinilise tõenduspõhisuse hinnangu, kus kasutatakse tähistusi A, B, C ja D.

  • A – kliinilise uuringu kvaliteet on tugevalt tõenduspõhine (põhineb süstemaatilisel ülevaatel kõigist asjakohastest randomiseeritud kliinilistest uuringutest ja/või metaanalüüsil);
  • B – kliinilise uuringu kvaliteet on tõenduspõhine (põhineb vähemalt ühel korralikult disainitud randomiseeritud kliinilisel uuringul)
  • C – kliinilise uuringu kvaliteet on kaheldav või nõrgalt tõenduspõhine (juhul, kui pole A ega B, aga tõenduspõhisus on kirjeldatud kirjanduse põhjal).

Nii näiteks on Eesti Haigekassa lisanud rinnakasvajate kemoteraapiakuuri ravimi trastusumaabemtansiin, mille tõenduspõhisus on B ja senine praktika Eestis puudub.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. D. L. Sackett, W. M. Rosenberg, J. A. Gray, R. B. Haynes, and W. S. Richardson, Evidence based medicine: what it is and what it isn't, BMJ. 13. jaanuar 1996; 312(7023): 71–72. PMCID: PMC2349778, veebiversioon (vaadatud 26.06.2013)(inglise keeles)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]