Tähevärav SG-1

Allikas: Vikipeedia
Tähevärav SG-1
Stargate SG-1
Žanr Teadusulme
Stsenarist Brad Wright
Robert C. Cooper
Peaosades Richard Dean Anderson
Amanda Tapping
Christopher Judge
Don S. Davis
Michael Shanks
Corin Nemec
Ben Browder
Beau Bridges
Claudia Black
Tunnusmuusika helilooja Joel Goldsmith
Riik  Kanada
 USA
Keel inglise
Hooaegu 10 Muuda Vikiandmetes
Jagusid 214 Muuda Vikiandmetes
Tootmine
Jao kestus u 43 minutit
Linastamine
Kanal Syfy
Esmaeeter 1997–2008
Välislingid
Ametlik koduleht
Sissekanne IMDb-s

"Tähevärav SG-1" (originaalpealkiri "Stargate SG-1") on USA ja Kanada koostöös aastatel 19972007 toodetud ulmesari, mille tegevus toimub tänapäeval.

Tähevärav on 6,7-meetrise läbimõõduga maavälist raskmetalli (Naquadah) sisaldav ringikujuline seade, mis võimaldab mis tahes objektidel (ka elusolenditel) liikuda kahe Tähevärava vahel ning läbida pikki vahemaid universumis kõigest mõne sekundiga. Seda põhjendatakse "ussiaukude" (Worm hole) teooriaga, mis tugineb ruumi kõveruse tõlgendusele relatiivsusteoorias. Kosmose eri punkte ühendavate "ussiaukude" teooriat on 1998. aastal USAs püütud ka kiirendite abil tõestada.

Eestis näitas telekanal TV6 "Tähevärava programmi", mis koosnes filmist "Tähevärav", kõikidest "Tähevärav SG-1" jagudest, nendele järgnevatest filmidest "Tähevärav: Tõelaegas" ja "Tähevärav: Kontiinum" ning kõikidest sarja "Tähevärav: Atlantis" ja "Tähevärava universum" jagudest. Enne TV6 sündi on Eestis seriaali näidanud ka TV3.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Sarja idee põhineb 1994. aastal kinodes linastunud täispikal mängufilmil "Stargate" ehk "Tähevärav".

Filmi tegevus algab 1928. aastal, kui Egiptusest leitakse Giza platoolt tundmatu sõõrikujuline ese, mis on kaetud paksu kiviplokkide kihiga, samade kattekivide kihi alt leitakse ka veidrad kivistised. Seejärel jõutakse sündmustega tänapäeva, kus Catherine Langford kutsub dr Daniel Jacksoni tõlkima kattekividelt leitud tekste. Dr Jackson suudabki kahe nädalaga lahti mõtestada tähevärava koordinaatide süsteemi olemuse, kuid võimaliku sõjalise sissetungi vältimiseks otsustatakse tähevärav teiselt poolt tuumapommi abil hävitada. Selleks pannakse kokku meeskond, mida hakkab juhtima kolonel Jack O'Neill. Rühmaga saadetakse kaasa ka dr Jackson, kes lubab leida võimaluse koju naasmiseks (märgid teisel planeedil asuval täheväraval erinevad siinse tähevärava märkidest). Sündmuste arenedes hävitatakse tuumapommiga teise planeedi tähevärava asemel hoopis orbiidil asuv päikesejumal Ra kosmoselaev ning dr Daniel Jackson otsustab jääda teisele planeedile.

Sari algab, kui filmi sündmustikust on möödunud orienteeruvalt paar aastat. Kuna algselt eeldati, et tegemist on ainult ühendusega 2 planeedi vahel, siis suureks üllatuseks saabub ühel päeval läbi värava grupp inimesesarnaseid tulnukaid, kes korraldavad veresauna baasi valvava personali hulgas, võttes neist ühe vangina kaasa.

Tähevärava programm taaselustatakse kiiresti, pea sama meeskond, kes filmis oli, tuuakse uuesti kokku ja seiklus algab. Selgub, et täheväravate võrku kuulub tuhandeid täheväravaid mitmetel taevakehadel. Sarjas toodud teooria alusel lõi täheväravate võrgu miljoneid aastaid tagasi rass, keda kutsutakse Ancients ehk "Iidsed". Iidsetel oli kaugele arenenud tsivilisatsioon, mida kroonis kõrgelt arenenud tähtede- ja galaktikatevaheline kommunikatsioonivõrk tähelaevade näol. Mingil hetkel avastasid nad aga ussiaukude tehnoloogia ja loobusid tähelaevade kasutamisest. Asustades lisaks meie galaktikale ka mitu naabergalaktikat, hääbus nende tsivilisatsioon teadmata põhjustel, jättes endast järele galaktikasse paisatud inimeste kogukonnad ja hulgaliselt tehnoloogiat – nende hulgas ka täheväravate võrgu.

Kõige levinum teooria Iidsete saatuse kohta on, et suurim enamus neist saavutas kehalise ja vaimse täiuslikkuse ning suundus niinimetatud "kõrgema eksistentsi" tasemele. Kuna Iidsete tehnoloogia kasutab käivitamiseks mentaalset aspekti ning seda saab kasutada ainult Iidsetega samasse geeniliini kuuluv isik (mis on säilinud umbes 30% Maa elanikkonnast), siis on osad inimesed võimelised kasutama ka Iidsete tehnoloogiat. Tähaväravate tehnoloogia on aga Iidsete varasemast loomingust ja seda on võimelised kasutama kõik mõistusega olendid, kes suudavad dešifreerida koordinaatide süsteemi, et avada ühendus 2 värava vahel.

Tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Peategelased[muuda | muuda lähteteksti]

Cheyenne mäekompleks Colorados USAs, kus asub Tähevärava Juhtimiskeskuse baas

Jack O’Neill (Richard Dean Anderson) – peategelane hooaegadel 1–8 – USA õhuväe kolonel ja eriüksuse veteran, kes juhtis esimest missiooni läbi tähevärava. Ta meelitatakse pensionipõlvest tagasi ning ta asub tööle SG-1 juhina. Kaheksanda hooaja algul saab ta brigaadikindraliks ning asub tööle baasi komandörina. Enne üheksandat hooaega saadetakse ta tööle Washingtoni ning ta kõrgendatakse kindralmajoriks. Ta ilmub ka üheksandal ja kümnendal hooajal ning ka filmis "Tähevärav: Kontiinum", kuid enam mitte peategelasena. Lisaks ilmub ta ka esimesell ja kolmandal seriaali "Tähevärav: Atlantis" hooajal.

Cameron “Cam” Mitchell (Ben Browder) – peategelane hooaegadel 9–10 – USA õhuväe kolonelleitnant, kes saab üheksanda hooaja algul SG-1 uueks juhiks. Vaevaga saab ta meeskonna endised liikmed tagasi ning juhib SG-1 kuni seriaali lõpuni. Saab ametikõrgendust ja koloneliks enne teist SG-1 filmi. Ilmub ka filmides "Tähevärav: Tõelaegas" ja "Tähevärav: Kontiinum".

Samantha “Sam” Carter (Amanda Tapping) – peategelane hooaegadel 1–10 – hiilgav noor astrofüüsik ja USA õhuväe kapten, kes liitub SG-1-ga. Saab ametikõrgendust majoriks kolmandal hooajal ning kaheksanda hooaja algul kolonelleitnandiks, kes saab SG-1 juhiks. Üheksandal ja kümnendal hooajal on kolonelleitnant Cameron Mitchelli abiline. Pärast filmi "Tähevärav: Tõelaegas" sündmusi ülendatakse ta koloneliks ning ta saab uueks Atlantise komandöriks "Tähevärav: Atlantise" neljandal hooajal. Taasühineb SG-1-ga filmis "Tähevärav: Kontiinum".

Dr. Daniel Jackson (Michael Shanks) – peategelane hooaegadel 1–5 ja 7–10 – geniaalne egüptoloog, kelle ebausutavad teooriad püramiidide kohta viisid ta algsele tähevärava missioonile. Ta liitub SG-1-ga lootuses leida oma röövitud naine ning jääb meeskonna osaks, kuni ta tõuseb viienda hooaja lõpus kõrgemale tasandile. Pärast oma sunnitud naasmist maisele tasandile seitsmenda hooaja algul, taasühineb ta SG-1-ga ning jääb selle osaks kuni seriaali lõpuni. Lisaks ilmub ta mõlemas SG-1 filmis ning ka "Tähevärav: Atlantise" esimesel ja viiendal hooajal.

Teal'c (Christopher Judge) – peategelane hooaegadel 1–10 – vaikne, kuid tugev tulnukas, rassist nimega jaffa, kes jookseb üle oma positsioonilt goa’uldi Apophis parema käena. Liitub SG-1-ga lootuses vabastada oma rahvas orjusest. Kuigi ta kaheksanda hooaja lõpus saab ta eesmärk täidetud, jääb ta siiski SG-1 liikmeks kuni seriaali lõpuni. Ilmub ka mõlemas filmis ja seriaali „Tähevärav: Atlantis“ neljandal hooajal.

George Hammond (Don S. Davis) – peategelane hooaegadel 1–7 – USA õhuväe kindralmajor (hiljem kindralleitnant), kes on baasi komandör esimesed seitse hooaega. Ilmub ka ülejäänud hooaegades, seriaali "Tähevärav: Atlantis" esimesel hooajal ning filmis "Tähevärav: Kontiinum". Kuna näitleja, Don S. Davis, suri juunis 2008 südameatakki tõttu, jääb ta tegelaskuju ilmumine teises filmis ka viimaseks.

Jonas Quinn (Corin Nemec) – peategelane hooajal 6 – inimtulnukas, kes lahkub oma koguplaneedilt Langara, kui näeb pealt Daniel Jacksoni surmavat eneseohverdust ning kuidas suhtub sellesse tema planeedi valitsust. Ta on kiire õppija ning täidab Danieli koha SG-1-es kuuendal hooajal. Pärast Danieli naasmist läheb Jonas tagasi oma koduplaneedile. Pärast seitsmendat hooaega enam ta seriaalis ei ilmunud.

Hank Landry (Beau Bridges) – peategelane hooaegades 9–10 – USA õhuväe kindralmajor ja baasi komandör. Ta on SGC uue peaarsti, Carolyn Lami, võõrdunud isa ning ilmub mõlemas SG-1 filmis kui ka seriaali "Tähevärav: Atlantis" teisel ja kolmandal hooajal.

Vala Mal Doran (Claudia Black) – peategelane hooajal 10 – osav varas ja pettur tundmatult planeedilt ning endine peremeesloom goa’uldile nimega Qetesh. Tema esimesele ilmumisele kaheksandal hooajal järgneb roll üheksandal hooajal, kus tema ja Daniel kogemata avastavad uue vaenlase – Orid. Pärast supervärava hävitamist satub ta Ori galaktikasse, naastes 10. hooaja algul koos ori laevastikuga. Ta liitub SG-1-ga pärast sünnitamist, tema tütrest Adria'st saab aga kümnendal hooajal uus Oride pealik. Ilmub mõlemas SG-1 filmis.

Lisategelased[muuda | muuda lähteteksti]

  • Dr. Janet Fraiser (Teryl Rothery): major / baasi peaarst 1.–7. hooaeg. (saab surma)
  • Jacob Carter/Selmak (Carmen Argenziano): endine kindralmajor/Tok'ra vastupanu liikumise üks vanemaid juhte (sureb 8. hooaja 18. osas, kuna Selmak langeb koomasse ning sureb ja ei suuda Jacobit päästa).
  • Dr.Carolyn Lam (Lexa Doig): baasi peaarst, alates 9. hooaeg.

Liitlased[muuda | muuda lähteteksti]

  • Asgard – tehniliselt kõrgelt arenenud humanoidide rass. Asgarditel puudub looduslik paljunemisviis, aastatuhandeid on nad paljunenud üksnes kloonimise teel, mis aga on muutnud nende rassi järjest "nõrgemaks", kuna õnnestunud kloonimiste arv ebaõnnestute suhtes on järjest vähenenud. Oma tehnilise üleoleku tõttu võtsid asgardid oma kaitse alla paljud planeedid (Maa nende hulgas). Oma välimuselt meenutavad asgardid n-ö "Gray tulnukaid". Asgardid olid ka üks neljast tähevärava süsteemi loomises osalenud rassist.
  • Tok'ra – oma kuninganna kaotamise tõttu nüüd välja suremisele määratud Goa'uldide rass, kes teevad erinevalt Goa'uldidest koostööd peremeesloomaga. Erinevalt Goa'uldidest ei kasuta Tok'ra'd sarkofaage. Seega pole nende peremeesloomade (inimeste) eluea pikkus nii pikk, kui Goa'uld'idel ja uue peremeeslooma leidmiseks peab selleks ka uus peremeesloom soovi avaldama. Tok'ra on juba aasta tuhandeid süsteemi isandate seas mitmesuguseid salasepitsusi läbi viinud. Tok'ra'd on kristallide tehnoloogia meistrid. Suutes kristallide abil luua mitmesuguseid väga keerulisi maaluseid labürinte. Tok'ra'de loodud on ka Goa'uld'ide vastane gaas. (Tok'ra – Ra vastu).
  • Jaffa – inimeste rühm, kellel on kõhus asuvas taskus (inkubaatoris) kasvab Goa'uld'i valmik. Üksteisega koos moodustavad nad omapärase sümbioosi, inimene saab sümbioosist kasu ennekõike kõrgenenud immuunsuse, jõu ja eluea näol. Goa'uld'i eemaldamise korral aga kaotab inimene aga praktiliselt kogu oma jõu ja immuunsuse. See ongi üks Goa'uld'ide poolt määratud rangemaid karistusi Jaffadele.
  • Iidsed (Ancients) – nagu nimigi ütleb, ammu kadunud rass inimesi, kelle eestvedamisel on loodud ka kogu täheväravate süsteem. Algselt olid Iidsed ja Orid üks ja sama rass – alterranid. Ühel hetkel eriuskumuste tõttu alterranid lõhestusid. Iidsed olid oma iseloomult seiklushimulised ja vastandudes Oridega, uskusid rohkem teadusse kui religiooni. Kuna Orid muutusid aina agressiivsemaks ja Iidseid oli võrreldes Oridega palju vähem, lahkusid nad oma galaktikast ja avastasid Linnutee rohkem kui 60 miljoni aasta eest. Surmava katku tõttu Linnuteel, mida Iidsetel ei õnnestunud ravida, lahkusid ellujäänud Atlantise pardal Pegasuse galaktikasse 10 miljoni aasta eest. Pärast tagasipöördumist Pegasuse galaktikast muutuvad iidsed ka Linnutee galaktikas peamiselt energiaolenditeks "tõusmise" teel. Nad olid tehnoloogiliselt väga arenenud ning pärast tõusmist jäi neist nii mõndagi maha. Iidsetest põlvnevad ka inimesed Maal.
  • Nox – ülimalt patsifistlik rass kelle tehnoloogia on üliarenenud, kuid kes oma ülimalt kõrge tehnoloogilise arengu taseme juures on säilitanud täieliku harmoonia loodusega. Jao "Nox" lõpus näidatakse SG-1 rühmale ka põgusat kaugvaadet nende pilve linnale. Noxid olid ka üks neljast tähevärava süsteemi loomises osalenud rassist.
  • Tollanid – patsifistlik inimeste rühm, kelle SG1 leiab surevalt planeedilt, tehnoloogiliselt arenenud, kuid väga jäigad oma tehnoloogia jagamise seisukohalt. Mitte jagamise põhjuseks on asjaolu, et Tollanid jagasid kunagi oma tehnoloogiat naaberplaneedi inimestega, kuid see viis seal sõjani, ning lõpuks hävitasid naaberplaneedi inimesed oma planeedi. Paisates sellega ka tollanite planeedi orbiidilt, mis viiski lõpuks tollanite planeedi hävimisele. Seetõttu ongi tollanid väga jäigad oma tehnoloogia jagamise seisukohalt. Tollanite tehnoloogia arengu tasemest annab märku tõik, et kuigi nende uuel planeedil puudus tähevärav, suutsid nad selle ise endale valmistada. Samuti suutis üksnes üks, SG-1 eestvadamisel Nox'i poolt peidetud, planeedi kaitse kahur hävitada terve Goa'uld'ide laevastiku.

Vaenlased[muuda | muuda lähteteksti]

  • Apophis (Peter Williams) – Goa'uld jumal ning süsteemi isand, 1–7. hooaeg. Apophis tähtsus tõusis süsteemi isandate seas pärast Ra hävitamist. Apophis otsustab aga kõrvaldada selle ohu endale ning ründab seriaali esimeses osas tähevärava keskust. Istus koos SG1-ga vangis, võttis üle teise Goa`uldi (Sokar) armee.
  • Baal (Cliff Simon) – Goa'uld jumal ning süsteemi isand, 4.–10. hooaeg, endine Anubise kannupoiss, kes tõuseb võimule pärast oma isanda kadumist. Pärast Anubise taas ilmumist tegutseb tema varjus, ning pärast Anubise hävitamist jätkab taas iseseisvalt oma tegemisi. Baal'i arsenalis on kesksel kohal mitmesugused salasepitsused ning pettused.
  • Anubis – Goa'uld jumal, 7.–9. hooaeg, mittetäieliku muutumise tõttu osaliselt Goa'uld ja osaliselt energiaolend.
  • Goa'uld – ussitaoliste olendite rass (parasiidid), kes võivad endale võtta erinevaid peremeesloomi eelistatuim on nendest muidugi inimene. Inimeste võrdlemisi lühikese eluea pikendamiseks kasutavad Goa'uldid sarkofaage, mis aga muudab neid ka järjest julmemaks. Inimestele esitlevadki nad ennast, kui jumalad, seda arvamust rõhutavad nendel aeg-ajalt hõõguvad silmad. Selle arvamuse tõestamiseks kasutavad, nad mitmesuguseid teistelt rassidelt näpatud tehnoloogiaid ning seadmeid. Goa'uldid kasutavad oma "musklina" jaffa'sid, kes on allutatud nende kontrollile.
  • Replikaatorid – loodud humanoidrobotite poolt kui mänguasjad, kuid kontrolli alt väljunud ämblikulaadsete masinate rass. Nende kehas on ka nanoboti ja see tähendab, et neid saab hävitada spetsiaalse relvaga.
  • Ori – Alterranitest eraldunud religioossete uskumustega rass, kes pärast tõusmist püüavad ennast näidata jumalatena. Oride võimsus võrreldes Iidsetega on see, et nad kasutavad oma energiaallikana neid jumaldavate inimeste energiat. Selleks sunnivad nad inimesi Oride pärimust järgima ja kui sellega ei nõustuta need inimesed lihtsalt hävitatakse.
  • Süsteemi Isandad – Goa'uld'ide kõrgliiga, kuhu kuuluvad vaid kõige võimsamad Goa'uldidest "jumalad". Omavaheliste hõõrumiste tõttu on nad aga pidevalt omavahel sõjajalal, mida ergutavad ka tok'ra pidevad sepitsused. Vältides sellega ühe kõikvõimsa süsteemi isanda teket.

Sarja tootmine[muuda | muuda lähteteksti]

Kui pärast viiendat hooaega levisid kuuldused seriaali lõpetamisest, siis USA-s seriaali levitamisega tegelev satelliidikanal SyFy Channel sai andunud fännidelt miljoneid paberkirju ja e-kirju ning seriaali tootmine jätkus. Sarja populaarsusest andis tunnistust ka kodulehtede kasvav arv ja nende põhjalikkus.

Samuti tekkis ka nn spin-off "Tähevärav Atlantis", mis alustas 2005/06 aasta hooajal oma teist hooaega. Suurbritannias (seega Euroopas) oli mõlema seriaali levitajaks kanal SKY ONE.

2005. aasta sügisel kuulutati välja ka 10. hooaja tootmistsükli ettevalmistusperiood ehk näitlejate kinnitamised ja muude lepingute ettevalmistused.

2007. aasta märtsi seisuga on lõpetatud sarja "Stargate SG-1" kümnenda hooaja näitamine ning tootmine. Hooaja viimasena lasti eetrisse osa "Unending" ehk "Mitte (päris) lõpp".

Seriaalile järgnes kaks filmi: "Tähevärav: Tõelaegas" ja "Tähevärav: Kontiinum". Neist esimeses läks SG-1 Ori galaktikasse, et vabaneda nende mõjust täielikult, ning teises läks Ba'al ajas tagasi, et ära hoida tähevärava programmi algus Maal. Sarja tegijad plaanisid teha ka kolmanda "Tähevärava" filmi, mis plaaniti "Kontiinumi" järjeks ("Tähevärav: Revolutsioon") ja oleks keskendunud Jack O'Neilli tegelaskujule. 2011. aastal teatas produtsent Brad Wright, et kolmandat filmi siiski ei tule.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]