Tähevärav

Allikas: Vikipeedia
Tähevärav
Stargate
Režissöör Roland Emmerich
Helilooja David Arnold
Peaosades Kurt Russell
James Spader
Produtsent Dean Devlin
Esilinastus Ameerika Ühendriigid 28. oktoober 1994
Kestus 121 minutit
Riik Ameerika Ühendriigid
Prantsusmaa
Keel inglise, norra
Eelarve 0,6 mld kr
Piletitulu 2,4 mld kr
IMDb profiil

"Tähevärav" (inglise keeles "Stargate") on 1994. aastal lavastaja Roland Emmerichi käe all valminud ulmefilm, mille peaosades astusid üles Kurt Russell ja James Spader.

Tähevärava all peetakse silmas seadet, mille abil on võimalik musta augu teooriat rakendades tekitada tehislik ussiauk ning liikuda ühelt taevakehalt teisele.

Film oli plaanitud esimese osana triloogiast, kuid see plaan jäi katki, sest Roland Emmerich ja Dean Devlin jätkasid filmiga "Iseseisvuspäev". Küll aga kasvas filmist välja teleseriaal "Tähevärav SG1", millest omakorda said alguse veel kaks telesarja.

2005. aastaks oli tähevärava teemadel loodud peale selle filmi kolm telesarja, üks joonissari ning 2007. aasta sügisel lisandusid veel kaks täispikka mängufilmi "Kontiinum" ja "Tõe laegas".

Sisukokkuvõte[muuda | muuda lähteteksti]

1920. aastatel leitakse Egiptusest imelik rõngakujuline seade, mille otstarve selgub 1990. aastatel. Tegemist on väravaga, mille kaudu on võimalik rännata teisele planeedile. Teadlasel Daniel Jacksonil õnnestub dešifreerida seadme kasutuskood ja teele saadetakse uurimisrühm, kes peab selgitama, mis on teispoolsuses.

Uurimisrühm saabub Maad meenutavale planeedile, mida asustavad Maalt Egiptuse piirkonnast toodud inimesed. Asukad kummardavad jumalat nimega Ra, kes pole maise päritoluga, vaid kasutab eksisteerimiseks inimese keha ning on inimesi orjastanud juba tuhandeid aastaid.

Koos Maa uurimisrühmaga suudetakse Ra võita ning meeskond naaseb Maale, välja arvatud egüptoloog doktor Daniel Jackson. Olles maal oma püramiidide teooriatega tagasitõrjutu, tahab ta oma uurimistööd uuel planeedil jätkata.

Peaosalised[muuda | muuda lähteteksti]

Linnutee tähevärav

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]