Sven Lindqvist

Allikas: Vikipeedia
Sven Lindqvist (2018)

Sven Oskar Lindqvist (28. aprill 1932 Stockholm14. mai 2019 Stockholm) oli rootsi publitsist, esseist, ajaloo- ja reisikirjanik.

Ta sai 1966. aastal Stockholmi Ülikoolist doktorikraadi kirjandusajaloos. On töötanud dotsendina Stockholmi ülikoolis.

Tema sulest on ilmunud üle 30 raamatu: esseistikat, aforismikogumikke, dokumentaalproosat, reisikirjandust, Hiina-ainelisi teoseid (Lindqvist veetis kaks aastat Hiinas). 1980. aastate lõpust hakkas kirjutama Euroopa imperialismist, kolonialismist, rassismist, genotsiidist ja sõjast. Uuris natsiideoloogias propageeritud eluruumi laiendamise kontseptsiooni (Lebensraum).

Lindqvist on pälvinud mitmesuguseid, sealhulgas 2012. aastal 100 000 Rootsi krooni suuruse Jan Myrdali Seltsi kirjandusauhinna (Jan Myrdali suur auhind – Lenini auhind).

Tema 1999. aastal ilmunud "Nu dog du. Bombernas århundrade" on tõlgitud 12 keelde. 2010. aastal ilmus see eesti keeles kirjastuses Varrak pealkirjaga "Pommitamise ajalugu". Teos, mis tugineb rikkalikule uurimistöömaterjalile – arhiividokumentidele, ilukirjandusele ja isiklikele mälestustele –, analüüsib õhupommitamise ajalugu selle algusest (1911) kuni tänapäevani. Laadilt on see sõjaajalooline uurimus.[1]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Lindqvist oli aastatel 1956–1986 abielus sinoloog Cecilia Lindqvistiga ja 1986. aastast majandusteadlase Agneta Starkiga.

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

Tõlked eesti keelde[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Pommitamise ajalugu. rahvaraamat.ee

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]