Suurimate kõrbete loend

Allikas: Vikipeedia

See on nimekiri maailma kõrbetest suuruse järgi. See sisaldab kõiki kõrbeid, mis on suuremad kui 50 000 km².

Mõned maailma kõige suurematest kõrbetest

Nimekiri[muuda | redigeeri lähteteksti]

Koht Nimi Tüüp Pilt Ala (km²) Asukoht
1 Antarktika kõrb polaarne Antarctica 6400px from Blue Marble.jpg 13 800 000 13,829,430[1] Antarktika
2 Arktika polaarne Arctica surface.jpg 13 700 000 13,726,937[2] Alaska (Ameerika Ühendriigid), Kanada, Soome, Gröönimaa (Taani), Island, Norra, Venemaa ja Rootsi
3 Sahara subtroopiline Sahara satellite hires.jpg 09 100 000 9,100,000+[3] Alžeeria, Tšaad, Egiptus, Eritrea, Liibüa, Mali, Mauritaania, Maroko, Niger, Sudaan, Tuneesia ja Lääne-Sahara
4 Araabia kõrb subtroopiline Arabian Desert.png 02 331 000 2,330,000[4] Saudi Araabia, Jordaania, Iraak, Kuveit, Katar, Araabia Ühendemiraadid, Omaan ja Jeemen
5 Gobi kõrb külm talvine Gobi.png 01 300 000 1,300,000[3] Mongoolia ja Hiina
6 Kalahari kõrb subtroopiline Kalahari.png 00 900 000 900,000[viide?] Angola, Botswana, Namiibia ja Lõuna-Aafrika Vabariik
7 Patagoonia kõrb külm talvine Patagonian.png 00 673 000 670,000[3] Argentina ja Tšiili
8 Suur Victoria kõrb subtroopiline IBRA 6.1 Great Victoria Desert.png 00 647 000 647,000[2] Austraalia
9 Süüria kõrb subtroopiline Syrian Desert.png 00 520 000 520,000[2] Süüria, Jordaania ja Iraak
10 Suur Basini kõrb külm talvine Greatbasinmap.png 00 492 000 492,000[2] Ameerika Ühendriigid
11 Chihuahua kõrb subtroopiline Chihuahua desert.jpg 00 450 000 450,000[2] Mehhiko ja Ameerika Ühendriigid
12 Suur Liivakõrb subtroopiline Australia deserts.PNG 00 400 000 400,000[2] Austraalia
13 Karakumi Kõrb külm talvine Karakum.png 00 350 000 350,000[2] Türkmenistan
14 Colorado platoo külm talvine Four corners.jpg 00 337 000 337,000[2] Ameerika Ühendriigid
15 Sonora kõrb subtropical Mojave-sonoran deserts.png 00 310 000 310,000[2] Mehhiko ja Ameerika Ühendriigid
16 Kõzõlkum külm talvine Kyzyl Kum.png 00 300 000 300,000[2] Kasahstan, Türkmenistan ja Usbekistan
17 Taklimakan külm talvine Taklamakan.png 00 270 000 270,000[3] Hiina
18 Thari kõrb subtroopiline Thar Desert satellite.jpg 00 200 000 200,000[5] India ja Pakistan
19 Gibsoni kõrb subtroopiline IBRA 6.1 Gibson Desert.png 00 155 000 155,000[viide?] Austraalia
20 Simpsoni kõrb subtroopiline Simpson-Desert-2007-12-16-NASA.jpg 00 145 000 145,000[2] Austraalia
21 Atacama kõrb jahe mereäärne Atacama.png 00 140 000 140,000[2] Tšiili ja Peruu
22 Namibi kõrb jahe mereäärne Namib desert MODIS.jpg 00 081 000 81,000[2] Angola ja Namiibia
23 Dasht-e Kavīr külm talvine Kavir.png 00 077 000 77,000[6] Iraan
24 Mojave kõrb subtroopiline Mojave-sonoran deserts.png 00 065 000 65,000[viide?] Ameerika Ühendriigid
25 Dasht-e Lūt külm talvine Dasht-e Lut Iran 2006-02-28 ISS012-E-18779.jpg 00 052 000 52,000[6] Iraan

Viited[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Ward, Paul (2001). Antarctica Fact File/
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 "Largest Desert in the World". Vaadatud 2011-12-27. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 "Planet Earth - Basic Facts and Extremes". Vaadatud 2007-10-06.  [katkine viide]
  4. "Arabian Desert". Vaadatud 2007-12-28. 
  5. Thar Desert - Britannica Online Encyclopedia
  6. 6,0 6,1 Wright, John W. (ed.); Editors and reporters of The New York Times (2006). The New York Times Almanac (väljaanne 2007 ). New York, New York: Penguin Books. p. 456. ISBN 0-14-303820-6.