Suurimate järvede loend

Allikas: Vikipeedia

Selles loetelus on järjestatud järved pindalaga üle 3500 km².

Märkus: Mõne järve pindala võib suurtes piirides varieeruda.

Järvede loetelu[muuda | redigeeri lähteteksti]

Maailmajao värv
Aafrika Aasia Euroopa Põhja-Ameerika Austraalia Lõuna-Ameerika
Nimi Asukoht Pindala km² Pikkus km Suurim sügavus m Vee hulk km³
1. Kaspia meri[1] Aserbaidžaan, Venemaa, Kasahstan, Türkmenistan, Iraan 371 000 1199 1025 78 200
3. Ülemjärv Kanada, USA 82 414 616 406 12 100
4. Victoria järv Kenya, Tansaania, Uganda 69 485 322 84 2750
2. Huroni järv Kanada, USA 59 570 332 222 3540
2. Michigani järv USA 58 016 494 282 4918
5. Tanganjika järv Tansaania, Kongo DV, Burundi, Sambia 32 893 676 1470 18 900
6. Baikali järv[2] Venemaa 31 500 636 1637 23 600
7. Suur Karujärv Kanada 31 080 373 446 2236
8. Njassa järv Malawi, Mosambiik, Tansaania 30 044 579 706 8400
9. Suur Orjajärv Kanada 28 930 480 614 2090
10. Erie järv Kanada, USA 25 719 388 64 489
11. Winnipegi järv Kanada 23 553 425 36 283
12. Ontario järv Kanada, USA 19 477 311 244 1639
13. Balkaši järv Kasahstan 18 428 605 26 106
14. Laadoga järv Venemaa 18 130 219 230 908
15. Araali meri[3] Kasahstan, Usbekistan 17 160 428
16. Maracaibo järv Venezuela 13 300
17. Tônlé Sab Kambodža 10 000[4]
18. Äänisjärv Venemaa 9891 248 120 280
19. Titicaca järv Boliivia, Peruu 8135 177 281 893
20. Nicaragua järv Nicaragua 8001 177 26
21. Athabasca järv Kanada 7920 335 243 204
22. Turkana järv Kenya 6405 248 109 204
23. Põdrajärv Kanada 6330 245 337
24. Eyre'i järv Austraalia 6216 [5] 209
25. Õsõkköli järv Kõrgõzstan 6200 182 668 1738
26. Urmia järv Iraan 6001 130 16
27. Dongtingi järv Hiina 6000[6]
28. Torrensi järv Austraalia 5698 209
29. Vänerni järv Rootsi 5545 140 106 153
30. Winnipegi järv Kanada 5403 245
31. Alberti järv Uganda, Kongo DV 5299 161 58 280
32. Nettillingi järv Baffini saarel Kanadas 5051 113
33. Nipigoni järv Kanada 4843 116 165
34. Manitoba järv Kanada 4706 225
35. Suur Soolajärv USA 4662 121
36. Tajmyri järv Venemaa 4560 26
37. Lake of the Woods Kanada, USA 4350 110 49
38. Hanka järv Venemaa, Hiina 4190 10,6
39. Vani järv Türgi 3755 119 451 607
40. Dubawnti järv Kanada 3629
41. Peipsi-Pihkva järv[7] Eesti, Venemaa 3555 140 15,3 25

Suurimad järved maailmajao järgi[muuda | redigeeri lähteteksti]

Märkused[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Olenemata sellest, et Kaspia meri on soolase veega ja nime kohaselt meri – siiski on tegemist järvega.
  2. Baikali järv on veehulgalt maailma suurim mageveejärv
  3. 1960. aastail oli Araali meri suuruselt neljas järv maailmas (pindalaga umbes 68 000 km²). 1998. aastaks oli pindala langenud 28 687 km²-ni (suuruselt kaheksas järv maailmas).
  4. Tônlé Sabi pindala varieerub vahemikus 2600 km² kuni 13 000 km².
  5. Järve suurus muutub kõvasti niiskel ja kuival aastaajal. On teateid järve täielikust kuivamisest kuivaperioodil.
  6. Dongtingi järve pindala varieerub aastaajati 4000 km² ja 12 000 km² vahemikus.
  7. Koosneb kolmest osast: Peipsi, Pihkva ja Lämmijärvest.

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]