Põhja-Sakala valla lipp

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Suure-Jaani valla lipp)
Suure-Jaani valla lipp

Põhja-Sakala valla lipp on Viljandi maakonnas asuva Põhja-Sakala valla lipp.

Lipp võeti kasutusele 27. detsembril 1995 Suure-Jaani linna lipuna. 2005. aastal, Suure-Jaani linna ja Suure-Jaani valla ning Olustvere ja Vastemõisa valla ühinemisel ühtseks Suure-Jaani vallaks, sai sellest Suure-Jaani valla lipp. 2017. aastal liitusid Võhma linn ning Kõo, Kõpu ja Suure-Jaani vallad ning ühendvalla lipuks jäi varasem Suure-Jaani valla lipp.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kangas on jagatud neljaks horisontaalseks laiuks, vaheldumisi asetsevad valged ja punased laiud, millest ülemine on valge ja alumine punane.

Lipu mõõtmed on 105x165 cm ning laiuse ja pikkuse suhe 7:11.

Lipu kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Suure-Jaani valla lipp heisatakse vallavalitsuse hoone juures asuvase lipumasti, kus juures lipu asemel võib lipumastis ööpäevaringselt kasutada ka lipuvärvides vimplit.
  2. Valla lipp heisatakse valla pidupäevadel, teiste omavalitsusüksuste või riikide ametlike delegatsioonide vastuvõtmisel või muudel valla avalikel üritustel ning riiklikel pühadel koos Eesti riigilipuga, kusjuures valla lipu mõõtmed ei tohi ületada riigilipu mõõtmeid.
  3. Valla lipu heiskamisel koos Eesti riigilipuga asub riigilipp lippude poolt vaadatuna paremal, valla lipp vasakul.
  4. Valla lipu heiskamisel koos Eesti riigilipuga, mõne välisriigi lipuga ja maakondade ning linnade-valdade lippudega asub riigilipp lippude poolt vaadates paremal äärel, sellest vasakul välisriikide lipud prantsuskeelsete riiginimede tähestikulises järjekorras, seejärel maakondade lipud maakondade tähestikulises järjekorras, seejärel linnade-valdade lipud linnade-valdade tähestikulises järjekorras ja seejärel Suure-Jaani valla lipp vasakul äärel.
  5. Valla lippu võivad heisata kõik vallakodanikud eramajadel, asutused, ettevõtted ja organisatsioonid oma hoonetel lipuhoidjasse või maapinnalt tõusvasse lipumasti. Heisatav lipp peab vastama Suure-Jaani valla põhimääruses olevale kirjeldusele, olema puhas ja terve.
  6. Vabariiklikel või regionaalsetel üritustel kasutavad valla lippu Suure-Jaani valla ametlik delegatsioon või vallavalitsuse loal valda esindavad kultuuri-, spordi- või muud organisatsioonid.
  7. Valla lipp heisatakse suveajal kell 8.00, talveajal kell 9.00 ja langetatakse päikeseloojangul, kui mitte hiljem kui kell 22.00 (välja arvatud vallavalitsuse hoone juures, kus lipp on heisatud ööpäevaringselt), kui vallavalitsuse korraldusega ei ole määratud muud kellaaega.
  8. Lipumasti kõrgus on ligikaudu kuus korda suurem, seinalipuvarda pikkus aga ligikaudu kolm korda suurem lipu laiusest. Heisatud lipul jääb lipukanga alumine serv maapinnast vähemalt kolme meetri kõrgusele.
  9. Lipu heiskamisel leinalipuna kinnitatakse lipuvarda ülemisse otsa 50 kuni 100 millimeetri laiune must lint, mille mõlemad otsad ulatuvad lipukanga alusemise servani või heisatakse lipp poolde lipumasti.
  10. Kasutamiskõlbmatuks muutunud valla lipp kuulub sündsal viisil hävitamisele.

Valla lipu vähendatud etalonkujutiste valmistamine, tellimine ja kasutamine on lubatud Suure-Jaani vallavalitsuse loal.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]