Surm (Kettamaailm)

Allikas: Vikipeedia

Surm on inglise kirjaniku Terry Pratchetti Kettamaailma raamatusarja tegelane, kes vastavalt klassikalisele ettekujutusele surma personifikatsioonist esineb musta riietatud inimskeletina, kel on käes vikat.

Surm esineb peaaegu kõigis Kettamaailma raamatutes. Tegemist on pika ja kõhetu, absoluutsest pimedusest valmistatud rüüsse mähitud skeletiga, kel on ülimalt terav vikat, millega ta saab hingi keha küljest eraldada. Surm ratsutab Binky-nimelisel valgel hobusel, sest skeletthobune osutus ebapraktiliseks: ta kippus koost lagunema.

Surm resideerib Kettamaailmast erinevas dimensioonis asuvas majas, kus aeg tavapärases mõttes ei liigu ning kõik on mustvalge. Ka Surm ise on ajatu olevus, kes sarnaneb Kettamaailma surematute jumalatega; mõned viimastest: Sõda, Nälg ja Taud, on ka tema sõbrad (neli maailmalõpu ratsanikku). Surmal on teener Albert, kes kunagi oli Ankh-Morporki Nähtamatu Ülikooli ülemkantsler ehk kõigi võlurite juht.

Surm ei tapa kedagi isiklikult, vaid tuleb ainult järele neile, kelle aeg on otsa saanud. Kettamaailma kangelaste puhul aga esineb sageli surmalähedasi kogemusi, kus Surm neile küll ilmub, kuid kaasa siiski ei vii. Kõige enam on neid võlur Rincewindil. Surm suhtub inimestesse üldiselt sümpaatiaga, astudes mõnikord isegi üle talle pandud kohusest surmale määratud inimeste elu lõpetada. Samuti meeldivad talle kassid, kuid sümpaatiaga suhtub ka mitmesse teisesse, näiteks tegutseb tema heakskiidul ka Rottide Surm.

Surma kõne eristub muust tekstist vormiliselt selle poolest, et see esineb raamatutes alati kapiteelkirjas (inglise keeles small caps). Et Surmal pole häälepaelu, siis ei ole tema hääl kuuldav mitte kõrvade abil, vaid jõuab otse kuulaja mõtetesse. Häälel on siiski eriomane kõla, mida raamatutes on võrreldud kahe kiviploki kokkupõrke või ka kirstukaante paugutamisega.