Stephan Raabe

Allikas: Vikipeedia

Stephan Raabe (Rabe), Steppinsch Krauklis ehk Ronga Tehvan oli 18. sajandi Rootsi-vastases propaganda- ja kõmukirjanduses esinev Liivimaa talupoeg, hiljem nimetatud Lipumäe möldriks Toilast, kes juhatanud Põhjasõja ajal Rootsi kuninga Karl XII 1000-mehelise ratsasalga kõrvalisi soo- ja metsateid pidi vene tsaari Peeter I sõjaväe selja taha, mille tulemusena rootslased võitsid Pühajõe lahingu ja hiljem Narva lahingu. Ta juhatanud rootsi ratsasalga Pühajõest (Narva poolt) Voka mõisa peale, kus asus vene väeülema Boriss Šeremetevi staap. Kaasaegsete piltide järgi osales ta ka Narva lahingus otse Karl XII kõrval.

Poola ning Saksi propaganda järgi oli ta kehastunud saatan, sest kui rootslased oleksid olnud ausad inimesed, siis ei oleks nad venelastele selja tagant kallale tunginud, vaid ausalt silm silma vastu võidelnud.

Tõenäoliselt ei olnud ta lätlane "Steppinsch Krauklis", nagu seda hilisemas kirjanduses on väidetud, sest Põhja-Lätist pärit talupoeg ei oleks tõenäoliselt Virumaa maastikul orienteeruda suutnud.

Propagandaplakat Stephan Raabest. Johann Christoph Brotze kogust

Propagandaplakatid Stephan Raabest[muuda | muuda lähteteksti]

Raabet kujutati tollasel propagandaplakatil, mida levitati üle Euroopa. Ta on neil kujutatud alati samas asendis, takuse talupojavammuse, mütsi, kepi ja märsiga habemikuna.[1]

Prantsuskeelsel plakatil on tekst: "Müügil Pariisis Trouvini juures Grand Monarque’is St Jacques’i tänaval kuninglikul loal: tõetruu portree talumehest, kes tuhande seitsmesajandal aastal juhatas Narva all Rootsi kuninga ringiga moskoviitide laagrisse, mille tulemusel Tema Kuninglik Majesteet saavutas mälestusväärse võidu."

Hollandikeelsel plakatil on tekst: "See on tõene joonistus Liivimaa talupojast, kes viis Rootsi kuninga jalgsi mööda kaugeid ja ebatavalisi teid läbi metsa ja lume Narva linna juurde, mida moskoviidid piirasid. Ilma temata poleks Rootsi Majesteet saavutanud 30. novembril 1700. aastal suurt võitu. Valitseja tunnustas teda väljapaistva teenistuse eest, annetades liivimaalasele tasuks aastase sissetuleku."

Saksakeelsel plakatil on tekst: "Pilt ühest talupojast, kes Tema Majesteedi Rootsi kuninga enne Narvat läbi soo ühte kõrvalteed pidi moskoviitide laagri taha juhtis."

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]