Stende mõis

Allikas: Vikipeedia
Stende mõisa peahoone
Vaade Stende mõisa veskipaisult põhja suunas endiste mõisa majandushoonete poole

Stende mõis (läti keeles Stendes muiža, ka Dižstendes muiža) on mõis Lätis Talsi piirkonnas Lībagi vallas Dižstendes. Saksa keeles Gut-Stenden, ka Groß-Stenden.

Stende mõisa on esmamainitud 1288. 15. sajandist on teada omanik Marquard Stekemes, aga aastast 1556 Philipp von der Brügen. Pärast võõrandamist hakkas aastast 1922 mõisas tööle sordiaretusjaam. Peahoonesse rajati aastal 1925 korterid; korterelamuna on see olnud pidevalt kasutuses, seetõttu on hoone ka hästi säilinud.

Mõisa vanim hoone on 16. sajandil rajatud põhiliselt üllataval kombel veel romaani stiilis vana peahoone. Klassitsistlik uus häärber rajati aastail 18201848, aastail 18481858 lisati hoonele veel teine korrus. Klassitsistlikud on ka tõllakuur ja kaks talli.

Park rajati juba XVI sajandil. Paljud teed olid rajatud tiike eraldavatele tammidele. Park ise on 18,7 hektari suurune. 19. sajandil uuendati tiike, laiendati parki ja rajati pärnaallee. Pargis on 57 võõrliiki, seal kasvab 36 meetri kõrgune ja 5 meetrit jäme hiidtamm. Pargi servas paikneb graniidist hauaplaatidega von der Brügenite suguvõsa rahula.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]