Stella Liebeck

Allikas: Vikipeedia

Stella Liebeck (19124. august 2004) sai tuntuks seoses kohtuprotsessiga McDonald'si vastu.

Juhtum[muuda | muuda lähteteksti]

27. veebruaril 1992 tellis Stella Liebeck McDonald'si söögikohas läbi auto akna, olles esiistmel kaasreisija, tassi kohvi. Autot juhtis Stella Liebecki lapselaps Chris. Kui Stella Liebeck oli kohvi kätte saanud, sõitis Chris parkimisplatsile, et vanaema saaks kohvile suhkrut ja koort lisada. Parkimisplatsil pani Stella Liebeck kohvitassi põlvede vahele ja hakkas tassilt kaant ära võtma, kuid nii õnnetult, et tass läks ümber ja kuum kohv läigatas talle sülle. Kuum kohv imendus naise jalas olevatesse dressipükstesse ja 90 sekundi jooksul, mil kohv oli kokkupuutes nahaga, arenes välja kolmanda astme põletus. Kannatada said reied, tuharad ja kube, mistõttu vajas Stella Liebeck hiljem naha siirdamist. Stella Liebeck viidi haiglasse, kus ta viibis 8 päeva. Järelravi kestis 2 aastat.

Kahjuhüvitisnõue[muuda | muuda lähteteksti]

Stella Liebecki ravikulud olid 11 000 dollarit, kuid ta soovis hüvitise suuruseks 20 000 dollarit. McDonald's pakkus hüvitise suuruseks 800 dollarit, kuid sellega hageja ei olnud nõus, siis S. Liebeck palkas advokaadi, kes koostas kohtu poole pöördumise, süüdistades McDonald'sit "ülemäära ohtliku" ja "praaktoodangu" müügis. "Ülemäärase ohtlikkuse" all pidas advokaat silmas kohvi temperatuuri (82–88 °C), kohtudokumentide järgi oli McDonald's saanud sadu kaebusi liiga kuumast kohvist põhjustatud põletuste kohta.

Kohtulahend[muuda | muuda lähteteksti]

Kohus leidis, et juhtumis lasub McDonald'sil 80% vastutus ja S. Liebeckil 20% vastutus. Kohus tõi välja, et kuigi kohvitassil oli hoiatuskiri, oli see liialt väike. Oma otsuses märkis kohus, et kogu kahjuhüvitis, mida McDonald's peab hagejale maksma, on 2,86 miljonit dollarit, mida hiljem vähendati 640 000 dollarini. Lõplik summa kujunes osapoolte vahelises kokkuleppes ning seda ei ole avaldatud.

Auhind[muuda | muuda lähteteksti]

Stella Liebecki nimest on saanud nime Stella auhind.