Stanisław Dziwisz

Allikas: Vikipeedia
Stanisław Dziwisz

Stanisław Jan Dziwisz (sündinud 27. aprillil 1939 Krakówi lähedal Raba Wyżna külas) on katoliku kiriku vaimulik. Ta on 2005. aastas Krakówi peapiiskop ja 2006. aastast kardinal.

Dziwisz sündis raudteetöölise Stanisław Dziwiszi ja Zofia Bielarczyki peres. Ta oli pere seitsmest lapsest viies, tal on neli venda ja kaks õde. Teise maailmasõja ajal peitis perekond endi juures juudi meest. Kui Dziwisz oli üheksa-aastane, sai tema isa surma, kui sai raudteed ületades rongilt löögi.

Ta sooritas 1957. aastal küpsuseksamid Nowy Targi lütseumis, õppis Krakówi seminaris filosoofiat ja teoloogiat ning seejärel Krakówi ülikoolis teoloogiat. Ta spetsialiseerus liturgiale ja omandas 1967 litsentsiaadi teoloogias ning 1981 kaitses doktorikraadi. Dziwiszi doktoritöö teema oli "Il culto di Santo Stanislao Vescovo a Cracovia fino al Concilio di Trento" ("Krakówi peapiiskopi Stanisław Szczepanowski kultus enne Trenti kirikukogu").

Dziwisz ordineeriti 23. juunil 1963 Karol Wojtyła (hilisem paavst Johannes Paulus II) poolt Krakówi katedraalis preestriks. Tema esimene amet oli Lõuna-Poola väikelinna Maków Podhalański kuraator (pastor) ja seda pidas Sziwisz 2 aastat. Ta oli järgnevatel aastakümnetel Wojtyła erasekretär ja sõber. Wojtula, kes oli vahepeal saanud Krakówi peapiiskopiks, määras ta 1966. aasta oktoobris oma erasekretäriks ja sel kohal töötas ta Wojtula surmani.

Dziwisz andis Johannes Paulus II-le 31. märtsil 2005 viimse võidmise sakramenti ja oli tema juures, kui paavst 2. aprillil 2005 suri. 8. aprillil 2005 asetas ta Johannes Paulus II mälestuseks peetud reekviemimissal tema näole valge siidrätiku. See oli tema viimane sümboolne tegu paavsti teenistuses. Vastavalt Johannes Paulus II eeskirjale oli Dziwisz see, kes pakkis kokku paavsti asjad ja vabastas tema ametiruumid, enne kui camerlengo need pitseeris.

Arvatavasti oli Johannes Paulus II soovinud määrata Dziwiszi Krakówi peapiiskopiks, kuid see koht ei vabanenud tema paavstiks oleku ajal. Pärast seda, kui eelmine peapiiskop Wojtula paavstiks sai, täitis seda ametikohta Franciszek Macharski, kes elas paavstist kauem. 3. juunil 2005 astus ta ametist tagasi, jäädes siiski kardinaliks, ja juba samal päeval määras paavst Benedictus XVI Dziwiszi Krakówi peapiiskopiks. See võis olla üks Johannes Paulus II viimastest soovidest. 2006 nimetas Benedictus XVI Dziwiszi kardinaliks.

31. augustil 2005 oli Dziwisz paavsti erisaadik ametiühinguliikumise Solidaarsus ametliku tunnustamise 25. aastapäeva tähistamisel Poolas. Ta mälestas 2. aprillil 2006 Krakówi katedraalis Johannes Paulus II-t.

Dziwiszit on peetud isikuks, kelle Johannes Paulus II määras 2003. aastal kardinaliks in pectore, kuid kelle nimi jäeti avaldamata.

Ta viis 18. aprillil 2010 läbi Poola presidendi Lech Kaczyński riikliku matusetseremoonia.

Ametid[muuda | muuda lähteteksti]

Stanisław Dziwisz (2006)
Stanisław Dziwisz (2006)

Dziwisz ja Eesti[muuda | muuda lähteteksti]

Novembris 2022 omandas Tallinna Peeter-Pauli katedraali kogudus paavst Johannes Paulus II vere reliikviana, mille tõi preester Tomasz Materna kardinal Stanisław Dziwiszi käest. [1]

Teadustööd[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Culto di San Stanislao Vescovo a Cracovia fino al Concilio di Trento", 1981

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Ho toccato questo mistero", 2001
  • "Let Me Go to the House of the Father", 2006 (itaalia keeles "Lasciatemi Andare")
  • "Swiadectwo", 2007
  • "A Life with Karol", 2007

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Anne Raiste: "Eesti katoliiklased said püha Johannes Paulus II reliikvia". ERR. 27. november 2022 kl 21:23

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]