Stéphane Lambiel

Allikas: Vikipeedia

Stéphane Lambiel (2010)
Hõbe 2006 üksiksõit
Kuld 2005 üksiksõit
Kuld 2006 üksiksõit
Pronks 2007 üksiksõit
Hõbe 2006 üksiksõit
Hõbe 2008 üksiksõit
Hõbe 2010 üksiksõit

Stéphane Lambiel (sündinud 2. aprillil 1985 Martignys) on endine Šveitsi iluuisutaja, kahekordne maailmameister.

Lambiel kasvas üles Saxonis. Tema ema on portugallane. Lambielil on kolm aastat vanem õde Silvia ja neli aastat noorem vend Christophe.

Lambiel hakkas uisutama seitsmeaastaselt. Ema tahtis, et ta mängiks jäähokit, aga tema oli rohkem huvitatud hüppamisest. Üheksa-aastaselt hakkas ta käima Genfis treeneri Peter Grütteri juures, kuigi rongisõit Genfi kestis poolteist tundi. Kümneaastaselt sooritas ta esimese kolmekordse hüppe.

Grütter oli Lambieli treener peaaegu kogu viimase sportlaskarjääri jooksul. 2008. aasta suvel teatas Lambiel, et asub elama New Jerseysse ning treenima Viktor Petrenko ja Galina Zmijevskaja juures. Sama aasta sügisel teatas ta, et jätab hooaja vahele. Järgmisel suvel otsustas Lambiel, et tuleb Euroopasse tagasi ja treenib Grütteri juures edasi. Alates 1996. aastast, mil Lambiel oli 11-aastane, on tema koreograaf olnud Salomé Brunner.

Lambiel treenis peamiselt Genfis ja Lausanne'is. Genfis ei ole aprillist juunini lund ja siis treenis ta ka Saksamaal, näiteks Oberstdorfis.

Lambiel tõusis kiiresti Šveitsi parimaks meesüksiksõitjaks. 19971999 tuli ta Šveitsi noortemeistriks. Seejärel tuli ta üheks korda Šveitsi täiskasvanute meistriks: 20012008 ja 2010.

2000 osales ta Saksamaal Oberstdorfis juunioride MM-il ja tuli 10. kohale (võitis Stefan Lindemann Saksamaalt). Järgmisel aastal saavutas ta juunioride MM-il Sofias 5. koha (kaksikvõidu said ameeriklased Johnny Weir ja Evan Lysacek).

2001 osales ta Bratislavas Euroopa täiskasvanute meistrivõistlustel, saavutades kohe 9. koha. Kaksikvõidu said Venemaa sportlased Jevgeni Pljuštšenko ja Aleksei Jagudin, lisaks oli Aleksandr Abt 4.

2002. aasta EM toimus koduses Lausanne'is. Lambiel saavutas šveitslaste parima, 4. koha. Medalid läksid Jagudinile, Abtile ja Prantsusmaa uisutajale Brian Joubertile. Kuid 2002. aasta taliolümpiamängud USA-s Salt Lake Citys ei läinud hästi: Lambiel sai 15. koha, mis oli Šveitsi iluuisutajate kõige halvem koht sel olümpiamängudel. Järgnesid maailmameistrivõistlused Jaapanis Naganos, kus Lambiel osales Šveitsi ainsa esindajana ja jäi 18. kohale.

2003. aasta EM toimus Rootsis Malmös. Lambiel saavutas 5. koha, jäädes maha kahest venelasest ja kahest prantslasest. Medalid läksid Pljuštšenkole, Joubertile ja Stanick Jeannette'ile. Maailmameistrivõistlustel Washingtonis tuli Lambiel 10. kohale, mis oli Šveitsi parim koht.

2004. aasta EM toimus Budapestis. Lambiel saavutas 6. koha; medalid läksid Joubertile, Pljuštšenkole ja Ilja Klimkinile. Maailmameistrivõistlustel Saksamaal Dortmundis tuli Lambiel neljandale kohale, jäädes maha Pljuštšenkost, Joubertist ja Lindemannist, kuid edestades Weiri. Neil kummalgi võistlusel oli Lambiel Šveitsi edukaim sportlane.

2005. aasta EM toimus Itaalias Torinos ja oli ühtlasi eelolümpia. Lambiel saavutas täpselt nagu eelmiselgi aastal neljanda koha Pljuštšenko, Jouberti ja Lindemanni järel. Maailmameistrivõistlused peeti Moskvas ja seal õnnestus Lambielil saavutada esikoht pärast seda, kui Pljuštšenko lühikava järel katkestas.

Stéphane Lambiel (2006)

2006. aasta Euroopa meistrivõistlused toimusid Prantsusmaal Lyonis ning need võitis Pljuštšenko 245,33 punktiga Lambieli (228,87) ja Jouberti (222,95) ees. Järgnesid 2006. aasta taliolümpiamängud Torinos, kus Pljuštšenko pälvis 258,33 punktiga kindla esikoha. Lambiel saavutas 231,21 punktiga hõbemedali, kuigi ta oli lühikavas Weiri järel kolmas ja vabakavas neljas. Seejärel toimusid Kanadas Calgarys maailmameistrivõistlused, kus Pljuštšenko ei osalenud. Võistlus oli tasavägine, kuid Lambiel suutis 274,22 punktiga tiitlit kaitsta. Järgnesid Joubert (270,83) ja Lysacek (255,22).

2007. aasta Euroopa meistrivõistlustel Varssavis Lambiel ei osalenud, väites, et on läbi põlenud. Ta osales ainult maailmameistrivõistlustel Tokios. Lühikavas ta kukkus ja jäi 6. kohale. Vabakava läks paremini ja Lambiel tuli pronksmedalile, jäädes maha Joubertist (240,85) ja jaapanlasest Daisuke Takahashist (237,95).

Stéphane Lambiel (2010)

2008. aasta Euroopa meistrivõistlustel Zagrebis saavutas Lambiel hõbemedali 225,24 punktiga. Ta edestas Brian Jouberti (219,45), kuid kaotas tšehh Tomáš Vernerile (232,67). Teise hõbemedali tõi Šveitsile naiste üksiksõidus Sarah Meier. Maailmameistrivõistlustel, mis toimusid Rootsis Göteborgis, sai Lambiel 217,88 punktiga viienda kohale. Maailmameistriks tuli Jeffrey Buttle (Kanada) 245,17 punktiga, järgnesid Joubert, Weir ja Takahashi.

Pärast seda hooaega loobus Lambiel vigastuse väljaravimise ajaks spordist ega võistelnud 2009. aastal, kuid tuli järgmiseks aastaks sporti tagasi. Samaks hooajaks oli tagasi tulnud Pljuštšenko, kes Tallinnas toimunud Euroopa meistrivõistlused 255,39 punktiga võitis. Lambiel pälvis 238,54 punktiga juba kolmanda hõbemedali. Joubertile jäi 236,45 punktiga pronksmedal.

2010. aasta taliolümpiamängude avatseremoonial kandis Lambiel Šveitsi lippu. Üksiksõidus sai ta neljanda koha, jäädes pronksmedalile tulnud Daisuke Takahashile alla vaid 0,51 punktiga. Kuldmedali võitis Evan Lysacek Jevgeni Pljuštšenko ees. Hooaja lõpus loobus Lambiel iluuisutamisest lõplikult.

Erinevalt paljudest iluuisutajatest on Lambiel saanud hakkama nii päri- kui ka vastupäeva pööretega hüpetega. Ta on hüpanud kahekordsete axel'ite kaskaadi, mille kummagi hüppe pöörded on eri suundades.

Pärast tippspordist loobumist on Lambiel töötanud koreograafina. Ta on koostanud kavasid Carolina Kostnerile, Tatsuki Machidale, Daisuke Takahashile ja Denis Tenile.

Lambiel räägib vabalt prantsuse, saksa, inglise ja portugali keelt. Ta õpib ka itaalia keelt.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]