Spaa

Allikas: Vikipeedia
Széchenyi ravitermid Budapestis

Spaa ehk vesiravila (inglise keeles spa) on tavaliselt meditsiinilisel või vaba aja veetmise eesmärgil rajatud asutus, kus pakutakse tervistavaid kuumavee-, külmavee- või mineraalveevanne.

Traditsiooniliselt on spaaks nimetatud kohta, kus vesi on usutavasti tervistava toimega. Tavaliselt on sellisteks kohtadeks kuumaveeallikad ning suur mineraalainesisaldusega veekogud. Keeleteadlased arvavad, et sõna on tuletatud Belgia linna Spa järgi, mis on lühendatud väljendist Salus Per Acquam.[viide?] Tänapäevane spaa võib olla luksuskuurort või kuurorthotell, mis asub loodusliku terviseallika lähedal või sisaldab tervistavaid tehisallikaid, vesimassaaži võimalusi, mullivanne jms.

Teise versiooni järgi on sõna aluseks Belgia külakese Spa nimi. Tänu oma raviallikatele oli see küla kuulus juba keskajal. Prantsusmaa ja Belgia vahelise sõja ajal püüdis kumbki pool hoida Spa külakest just oma tagalas. Öö varjus saadeti haavatud käsu korras kolmeks-neljaks tunniks allikatesse lebama ja hommikuks olid nad taas võitlusvõimelised.

Tänapäeval võiks vastata, et "spa" on ladinakeelse fraasi sanitas pro aqua ('tervis vee kaudu') lühend. Tänapäevases sõnavaras tähendab spaa kohta, kus on parimad võimalused tervenemiseks, profülaktikaks ja taastumiseks. Mitmesuguste protseduuride abil turgutatakse väsinud ja stressist vaevatud inimeste ihu ja hinge. Tervele aga annavad SPA protseduurid jõudu ja energiat veelgi juurde.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]