South Stream

Allikas: Vikipeedia

South Stream (vene keeles: Южный поток) oli kavandatav[1][2][3] Musta mere kaudu kulgev gaasijuhe maagaasi transportimiseks Venemaalt Euroopa Liidu riikidesse. Plaani kohaselt valmib juhe 2015. aastaks. South Streamis nähakse Venemaad vältiva Nabucco gaasijuhtme konkurenti.

South Streami veealuse osa pikkuseks on planeeritud 900 kilomeetrit. Gaasijuhtme kaudu toimetataks Euroopa Liitu 63 miljardit kuupmeetrit maagaasi aastas. Projekti maksumus on hinnangute kohaselt vähemalt 25 miljardit eurot.

Gaasijuhtme veealuse osa ehitaja on Gazpromi ja Eni ühisettevõte South Stream AG. 2010. aasta 18. juunil sõlmitud memorandumi kohaselt liitub projektiga ka Électricité de France.[4] Bulgaaria, Serbia, Ungari, Sloveenia territooriumile jäävate osade ehitamiseks on Gazprom asutanud ühisettevõtted kohalike ettevõtetega. Kokkulepe on saavutatud ka Kreeka, Horvaatia ja Austriaga.

Üheks olulisemaks ajendiks South Streami kavasse võtmisel olid Venemaa ja Ukraina halvad suhted. Ukraina on tähtsaim transiitriik Venemaa gaasi maitsi Euroopasse toimetamisel. Gaasitülid Venemaaga tõid kaasa korduvaid katkestusi gaasi transpordis läände. Pärast Viktor Janukovõtši saamist Ukraina presidendiks on riikide läbisaamine aga oluliselt paranenud ning Venemaa ja Ukraina on teatanud kavandatavast koostööst Ukraina gaasivõrgu moderniseerimisel.[viide?] On avaldatud kahtlust, kas kuluka projekti realiseerimine on sellises olukorras otstarbekas.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1. detsember 2014 Putin: Venemaa võib peatada South Streami projekti, ERR.ee
  2. "Russia abandons South Stream but not goal of bypassing Ukraine". Reuters. 2. detsember 2014. Originaali arhiivikoopia seisuga 3. detsember 2014. Vaadatud 2. detsember 2014.
  3. Thorpe, Nick (3. detsember 2014). "Was Russia's South Stream too big a 'burden' to bear?". BBC News Online. Vaadatud 4. detsember 2014.
  4. Французских энергетиков впустили в "Южный поток", lenta.ru, 18. juuni 2010.