South Park

Allikas: Vikipeedia
South Park
Žanr joonisfilm, komöödia, must huumor, satiir
Peaosades Trey Parker
Matt Stone
Mary Kay Bergman (1997–1999)
Isaac Hayes (1997–2006)
Eliza Schneider (2000–2003)
Mona Marshall (2000–)
April Stewart (2004–)
Tunnusmuusika esitaja Primus
Riik Ameerika Ühendriigid
Keel inglise
Hooaegu 26 Muuda Vikiandmetes
Jagusid 323 (12.02.2023) Muuda Vikiandmetes
Tootmine
Produtsent Trey Parker
Matt Stone
Anne Garefino
Jao kestus ligikaudu 22 minutit
Linastamine
Kanal Comedy Central
Eesti kanal TV6
Välislingid
Ametlik koduleht Muuda Vikiandmetes
Sissekanne IMDb-s

"South Park" on joonissari, mille peategelasteks on neli poissi, kes elavad Ameerika Ühendriikides Colorados, väikses linnas South Parkis. Peategelased Stan, Cartman, Kyle ja Kenny on ropu suuga üheksa-aastased poisid, kes käivad neljandas klassis. Sarja loojad on Trey Parker ja Matt Stone. Sarja on näidatud kanalil Comedy Central alates 1997. aastast. Joonissari on saanud kultusliku kuulsuse peamiselt maailmas aktuaalsete teemade parodeerimise ja popkultuuri käsitlemise pärast.

Alates sarja esimest osast 13. augustil 1997 on 21 hooaja jooksul loodud 307 osa. Viimastel aastatel on iga hooaeg välja ilmunud sügisel.

Originaalid[muuda | muuda lähteteksti]

"South Park" algas, kui Trey Parker ja Matt Stone õppisid Colorado Ülikoolis. Nad kohtusid filmiklassis, kus tegid koos esimese lühikese animaklipi "Jesus vs. Frosty". Algeliselt tehtud klipp sisaldas South Parki peategelaste prototüüpe, kuid ainuke erinevus oli, et tegelast, kes nägi välja nagu Cartman, kutsuti Kennyks, ja tegelane, kes nägi välja nagu õige South Parki Kenny, oli klipis jäänud nimeta. Klipis pani teine nimeta karakter, kes meenutas kõige rohkem Kyle'i, lumememmele pähe võlumütsi, mis lumememme ellu äratas.

1995. aastal palus kanali FOX juhataja Brian Graden pärast lühikese animaklipi "Jesus vs. Frosty" nägemist teha Parkeril ja Stone'il lühike animaklipp, mida saaks saata videojõulukaardina oma sõpradele. Klipi nimeks sai "Jesus vs. Santa" ja see oli tehtud materjalidest, mis meenutasid juba rohkem tänapäevaste osade stiili. Klipis kaklesid Jeesus ja jõuluvana küsimuse üle, kummal on õigus — kas jõule tähistatakse kinkide pärast või Jeesuse sünni pärast? Klipp oli ka hilisemas "South Parki" osas "A Very Crappy Christmas", kus Stan, Kyle, Kenny, Cartman ja Mr. Hankey "päästsid" linna jõulud. Just "Jesus vs. Santa" klipp oli hüppelauaks, mis viis sarja loomiseni. Kõigepealt proovis FOX saada sarja oma kanalile, kuid see hakkas siiski jooksma kanalil Comedy Central. 13. augustil 1997 esitleti Comedy Centralis animeeritud sarja "South Park" esimest osa "Cartman Gets An Anal Probe".

Areng[muuda | muuda lähteteksti]

"South Parki" algusaja osad olid peamiselt šokisuunitlusega ja sisaldasid rohkem karmi huumorit kui hilisemad osad. Taolist huumorit on hiljem aga kasutatud näiteks osas "The Jeffersons", kus South Parki külastab Michael Jackson, ja "The Passion Of The Jew", kus poisid näevad filmi "The Passion Of The Christ". Samuti on kasutatud palju musta huumorit näiteks osas "Goobacks", kus South Parki elanikud kaotavad oma töökohad tulevikust saabuvate immigrantide pärast.

Avaldamata versiooni osast "Cartman Gets An Anal Probe" valmistati kolm kuud ja selle tegemisel kasutati ehituspaberit. Hilisemad osad erinevad esimestest oluliselt, kuna nende tootmisel on kasutatud arvutitarkvara. Algul kasutasid "South Parki" tegijad PowerAnimatorit, nüüd aga Mayat.

Stone ja Parker võrdlesid tarkvara kasutamist "South Parkis" liivalossi ehitamisega buldooseriga. Kuid tänu arvutiprogrammidele hakkasid sarja osad kiiremini valmima, näiteks 17. detsembril 2003 ilmunud osa "It's Christmas Time In Canada" annab pildi Saddam Husseini kinnivõtmisest, ehkki USA armee sai Husseini kätte vaid kolm päeva enne osa eetrisseandmist. Järjekordne näite kiirest tootmisest on osa "Trapper Keeper", mis ilmus täpselt kaheksa päeva pärast 2000. aasta USA presidendivalimisi. Tolles osas valisid presidenti lasteaialapsed. Üks lastest, Flora, ei osanud kahe kandidaadi vahel valida. See oli viide Florida osariigile tegelikel presidendivalimistel. Seni lühima valmimisajaga osa "AWESOM-O" tootmiseks kulus vaid kolm päeva.

Aastal 2002 läks eetrisse osa "Free Hat". Kui "South Parki" peategelased olid telesaates "Nightline", ütles Kyle, et filmi "E.T." muutmine oleks sama hea kui muuta filmi "The Raiders Of The Lost Ark", "South Parki" Steven Spielberg ja George Lucas muutsid seejärel filmi "Indiana Jones". Varsti pärast seda, kui osa "Free Hat" eetrisse läks, teatasid päris Spielberg ja Lucas, et filmi "The Raiders Of The Lost Ark" ei muudeta DVD väljalaske pärast. Parker ja Stone väitsid, et selle osa järel polnudki kavas filmides mingeid muudatusi teha.

Tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Matt Stone ja Trey Parker on peamised meessoost tegelaste osatäitjad, naissoost karakteritele annavad hääle peamiselt April Stewart ja Mona Marhall. Teisi hääli teevad peamiselt Adrien Beard (Token) ja John Hansen (Mr. Slave).

Peamised tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Enne kuuendat hooaega oli peamisi tegelasi neli, kes kõik olid South Parki kooli õpilased. Neid kokku kutsuti lihtsalt poisteks (ingl: the boys). Kuuendal hooajal oli peamisi tegelasi viis:

Stanley Randall William "Stan" Marsh
Stan on poistest kõige normaalsem ja tavalisem. Ta mõtlemine on selge ja arusaadav. Ta üritab alati leida rasketele olukordadele loogilisi lahendusi. Stani tegelaskuju on loodud ühe South Parki looja Trey Parkeri järgi. Stan on Kyle'i parim sõber.

Kyle Matthew Broflovski

Kyle on juut, ta on tihti paljudes asjades skeptiline, kahtlemata on ta ka intelligentne. Ta vihkab Cartmani, kuna see on vastu tema usulistele tõekspidamistele ja kutsub tema ema roppude nimedega. Kyle on tehtud teise South Parki looja, Matt Stone'i järgi. Kyle ei lähe tavaliselt teiste moodi igasuguste moodidega kaasa, Kyle on arvatavasti kamba kõige heasüdamlikum poiss. Ta mõtleb alati asjad enne läbi, kui millegi uuega kaasa läheb.
Eric Theodore Cartman
Cartman on katoliiklane; tihti on ta vägivaldne, agressiivne, egoistlik, rassistlik, juudivihkaja ja julm.
Cartman solvab teisi tihti ilma põhjuseta; ta sõimab Kyle'i, sest too on juut ja hüüab Stani argpüksiks, sest tollele meeldib tüdruk Wendy. Ta tahab tihti tunda enda käes tugevat võimu, näiteks on ta riietunud ja käitunud kolm korda nagu Hitler. Cartmani teiseks vihaks peale juutide on hipid. Osas "Die, Hippie, Die!" oli just tema see, kes hoidis hipisid endamaja keldris kinni. Kuna Cartman solvab teisi kambaliikmeid, kutsutakse teda "fatassiks" (paksmaoks), eriti hüüab teda taolise nimega Kyle. Varasemates osades vastas Cartman, et ta pole paks, vaid lihtsalt suure kondiga.
Cartmani viha ja kasvatamatus on arvatavasti tingitud sellest, et tal pole olnud kunagi isa ja ema on ta ära hellitanud. South Parkis on pealegi tema ema tuntud hoorana, kes on osalenud ka täiskasvanute filmides. Ema annab Cartmanile kõik, mida too tahab: toitu, mänguasju jne.
Kenneth James "Kenny" McCormick
Kenny tuleb väga vaesest perest ja teised poisid narrivad teda selle pärast. Kenny teab peaaegu alati vastust, kui teised poisid küsivad midagi seksi kohta. Kenny jutust pole tihti hästi aru saada, kuna tema kapuuts varjab peaaegu kogu ta näo, vaid silmad on näha. Tema jutust saavad aru vaid Kyle, Stan ja Cartman.
Esimese viie hooaja osades kannatas Kenny tõelise needuse all. Peaaegu igas osas sai ta kuidagi surma, vaid vähestes jäi ellu. Viienda hooaja lõpus suri Kenny lõplikult; Parker ja Stone ütlesid, et nad on sellest karakterist tüdinud ega viitsi mõelda välja uusi viise, kuidas Kennyt tappa.
Kuuendas hooajas, kui Kenny oli surnud, asendati tema koht esmalt Buttersiga ja siis Tweekiga. Kuigi Kenny oli surnud, jäi ta populaarsus alles ja ühes osas arvas Cartman, et Kennyst alles jäänud tuhk on kakaopulber. Ta tegi endale kakaod, jõi selle ära ja seejärel jäi Cartmani kehasse Kenny hing. Kenny tuli tagasi kuuenda hooaja viimases osas, jõulude ajal. Nüüdsest sureb Kenny maksimaalselt kaks korda hooaja jooksul ja nüüdsest on Kenny pigem rohkem "tavaline" poiss. Kui Kenny saab millegi/kellegi läbi surma, järgneb tavaliselt Stanilt karje: "Oh my God they killed Kenny!", peale seda ütleb tavaliselt Kyle: "You bastards!". Need kaks repliiki on saanud inimeste seas väga populaarseks.
Leopold "Butters" Stotch
Butters on naiivne, närviline, kergesti manipuleeritav ja tihti poiste poolt represseeritud, kuigi samal ajal jääb irooniliselt optimistlikuks ja mõnigi kord erinevates olukordades läbinägelikuks. Vanemad karistavad Buttersit tihti, kuigi ta pole midagi teinud. Buttersi vanemad on pärit Hawaiilt. Cartman kiusab Buttersit väga tihti. Tragöödiale, et teda karistatakse ja narritakse, lisab veel halba õnne see, et Buttersi sünnipäev on 11. septembril, terrorirünnakutega ühel päeval.
Kuuendal hooajal proovisid Stan, Kyle ja Cartman Buttersit kui uut sõpra Kenny asenduseks. Pärast mõnda osa teatasid teised poisid Buttersile, et tal ei lähe hästi ja ta ei sobi nende sõbraks. Butters oli vihane, kuigi ta seda eriti välja ei näidanud, ja hakkas tooma kaost nime all "Professor Kaos".

Pereliikmed[muuda | muuda lähteteksti]

"South Parkis" on palju peresid, kuid kuus peamist neist on Broflovskid, Marshid, Cartmanid, Stotchid, McCormickud ja Tweekid.

Teised linnaelanikud[muuda | muuda lähteteksti]

Paljud "South Parki" karakterid on liigitatud "teiste linnaelanikena", näiteks linna ainus politseinik (Officer Barbrady) või South Parki Hiina restorani pidaja (Tuong Lu Kim) .

Kooli personal[muuda | muuda lähteteksti]

South Parki kool on sarjas peamine koht. Paljud tegelased, näiteks Mrs. Garrison võiMr. Mackey, töötavad seal. Ka paljud nüüdseks surnud tegelased töötasid koolis, näiteks Chef, Ms. Choksondik ja Ms. Crabtree.

Mr./Mrs. Garrison: Mr. Garrison on peategelaste klassijuhataja. Mr. Garrisoni kujutatakse enesekeskse isikuna, keda ei huvita mitte keegi peale tema enda. Mr. Garrison on korduvalt hädas oma seksuaalse sättumuse valimisega. Ta on teinud läbi mitu soovahetusoperatsiooni. Mr. Garrison on roomakatoliiklane ja tihti teiste uskude suhtes ebatolerantne. Tema klassi õpilased pole oma sõnul Mr. Garrisoni käest mitte midagi õppinud. Mr. Garrison räägib klassis tihti hoopis oma eraeluprobeleemidest ega pööra oma õpilastele absoluutselt tähelepanu. Mr. Garrisoni on korduvalt näidatud aga ka vapra ja sihikindla tegelasena, kes enda ja teiste huve vapralt kaitseb. Mr Garrisoni elukaaslane on Mr. Slave, kellega ta üheksandal hooajal lahku läks. Mr. Garrisonil on tihti käe otsas ka käpiknukk Mr. Hat.

Mr. Mackey: Mr. Mackey on South Parki kooli psühholoog. Tema jutus esineb tihti parasiitsõna "M'kay". Mr. Mackey on väikese kõhna keha ja tohutu suure peaga. Mr. Mackeyl on olnud armusuhe teise kooliõpetaja, Mrs. Choksondikuga. Veel on ta korra ilmunud ka fetiš-pornofilmis koos Cartmani emaga.

Chef: Chef on kooli kokk ja ilmselt peategelaste kõige suurem sõber. Chef (pärisnimi: Jarome McElroy) on tõeline naistemagnet. Maganud peaaegu iga naisega South Parkis, on ta linna peal väga tuntud. Chef lohutab peategelasi, kui neil on mõni probleem, alati toreda lauluga. Chef on ainus täiskasvanu, keda peategelased oma sõnul usaldada võivad. Üheksanda hooaja lõpus lahkus Chef ootamatult South Parkist, ajades isegi Eric Cartmani nutma. Kümnenda hooaja esimeses osas tuli Chef tagasi, kuid siis ilmnesid tal tõsised pedofiilitunnused. Osa lõpus suri Chef ootamatult. Tegelikult oli Chefi häält peale lugenud näitlejal tekkinud tõsine tüli sarja tegijatega tema usuliste tõekspidamiste pärast, ning ta oli lahkunud.

Mrs. Choksondik: Mrs. Choksondik oli peategelaste klassijuhataja neljanda klassi alguses, kuid pärast tema surma hooaja keskel asus peategelasi õpetama jälle Mr. Garrison.

Principal Victoria: Victoria on South Parki kooli direktor, kes paistab tihti silma otsustusvõimetusega.

Õpilased[muuda | muuda lähteteksti]

Peamised tegelaskujud animasarjas on lapsed. South Parki õpilaste vanus ulatub lasteaialastest kuuenda klassi õpilasteni.

Ajutised tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Ajutised tegelased on sarja osades ilmunud maksimaalselt kolm korda. Sellised tegelased on olnud näiteks Towelie, Big Gay Al Jeesus ja Santa.

Vähetähtsad tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Vähetähtsad tegelased on esinenud sarjas vaid korra. Mõned vähetähtsatest tegelastest on näiteks Lemmiwinks (hamster) või Crab People. Samuti võib vähetähtsate karakterite alla lugeda ka näiteks Mr. Jeffersoni (Michael Jackson).

Animatsiooni stiil[muuda | muuda lähteteksti]

Ehituspaberit kasutati sarja tegemiseks vaid avaldamata versiooni, "Cartman Gets An Anal Probe" jaoks. Esimene osa oli paberist, sest Comedy Central soovis näidet saada ühest osast, et siis otsustada, kas võtta "South Park" oma kanalile. Nüüdsest tehakse "South Parki" arvutiprogrammidega ja karakterid näevad ikka samasugused välja, ainult liikumine ja efektid on sarjas varasemast paremad. Erilised efektid nagu tuli on asendatud samuti arvutiprogrammide tööga, millega näeb leek parem välja.

Karakterite tegemiseks kasutatakse programmi CorelDRAW, animatsioonide jaoks programmi Maya. Selliste programmidega valmivad osad väga kiiresti, vaid kuue päevaga. Võrdluseks: ühe "Simpsonite" osa tegemiseks kulub kuus kuni kaheksa kuud.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]