Soomustatud auto

Allikas: Vikipeedia
Ameerika presidendi soomustatud limusiin Cadillac
USA soomustatud veoauto Iraagis

Soomustatud auto on auto, mille kere on tugevdatud soomuskaitse omadustega materjalide või detailidega.

Otstarve[muuda | muuda lähteteksti]

Tsiviilkasutus[muuda | muuda lähteteksti]

Soomustatud autosid kasutavad tsiviilotstarbel eri- ja turvateenistused või muud sisekaitsesuunitlusega jõustruktuurid peamiselt VIP-ide turvalisuse tagamiseks, isikkoosseisu operatiivtranspordivahendina või eriti hinnalise kauba, sealhulgas sularaha, transpordivahendina.

Militaarkasutus[muuda | muuda lähteteksti]

Militaarotstarbel võidakse veokeid ja maastureid soomustada, kaitsmaks isikkoosseisu, tehnikat ja veetavat kaupa kuulide ja lõhkekehade kildude eest. Militaarotstarbel soomustatud autod täidavad peamiselt logistilisi ülesandeid.

Ohtlike ülesannete täitmiseks kasutatakse spetsiaalseid soomuskerega soomusautosid.

Iseloomustus[muuda | muuda lähteteksti]

Tsiviilkasutuses autode soomustamise käigus püütakse auto välimust mitte muuta, et auto vähem kahtlust ärataks. Äratundmist vähendades on soomustatud ka väiksemaid autosid, näiteks Volkswagen Golfi. Mõningaid autosid soomustatutakse ka tehastes, näiteks Audi A6, Audi A8 ja S-klassi Mercedes. Ka Lincolnil ja BMW-l on tehases soomustatav mudel.

Soomuskaitse kinnitatakse kas sõiduki kere pealispinnale või ehitatakse sisemusse, kus see ei pruugi olla lähema silmitsemiseta äratuntav. Soomuse sisseehitamine on eriti kallis ja töömahukas, kestab mitu nädalat ja maksab üle miljoni Eesti krooni. Kasutatakse ka kuulikindlaid klaase. Auto massi märgatava suurenemise tõttu tuleb ka mootor ja pidurid võimsamatega asendada.

Soomustatud autode juures kasutatakse sageli teisigi turvameetmeid, mis suurendavad autosolijate ohutust muude õnnetuste korral: automaatne tulekustutusseade, tühjenemisvastased rehvid, plahvatuskindel kütusepaak, auto kaugkäivitus, rehvirõhu ja -temperatuuri juhtseade, sireen või häireseade ning sidesüsteem, mille abil autosolijad saavad autost väljas olijatega suhelda. Gaasirünnaku vastu võib auto hermetiseerida või tekitada autosse ülerõhu.

Liiklusõnnetuse korral on soomustatud autod samuti tavalistest autodest palju ohutumad.