Sompa kaevandus

Allikas: Vikipeedia
Sompa kaevanduse peahoone, 2014

Sompa kaevandus oli põlevkivikaevandus Ida-Virumaal Kohtla-Järve Sompa linnaosa juures. Kaevandus oli kasutusel 1948–1999.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tegemist oli allmaakaevandusega, (aastani 1972 kaevandus nr 6; 1953–1975 tegutses Sompa loodeserval ka kaevandus number 4). Pärast kaevanduse sulgemist on kaevanduskäigud täitunud veega.

Eesti iseseisvuse taastamise järel, 8. aprillil 1996 võttis EV Valitsus vastu korralduse, mille alusel kujundati senine riigiettevõte Eesti Põlevkivi ümber aktsiaseltsiks Eesti Põlevkivi.

1997. aastal moodustati aktsiaseltsi Eesti Põlevkivi 14 tütarettevõtet, kellele Eesti Põlevkivi loovutas oma varad: AS Ahtme Kaevandus, AS Aidu Karjäär, AS Eesti Põlevkivi Ehitus, AS Estonia Kaevandus, AS Kohtla Kaevandus, AS Mäetehnika, AS Narva Karjäär, AS Põlevkivi Kaubandus, AS Põlevkivi Raudtee, AS Sirgala Karjäär, AS Sompa Kaevandus, AS Tammiku Kaevandus, AS Toila Sanatoorium ja AS Viru Kaevandus.

31. augustil 1999 sõlmitud ühinemislepingu kohaselt liitis aktsiaseltsi Sompa Kaevanduse endaga AS Estonia Kaevandus.

Kaevanduse peahoone on võetud arvele kultuurimälestisena.[1] See on ainuke Eestis olev kaevanduse peahoone, mis on kaitse alla võetud.[2]

Sompa kaevandus (Eesti)
Sompa kaevandus
Asendikaart

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]