SolidWorks

Allikas: Vikipeedia

Arendaja Dassault Systèmes
Viimane väljalase SolidWorks 2023 SP5 / 2023 Muuda Vikiandmetes
Platvorm Microsoft Windows
Keeled ?

SolidWorks on kolmemõõtmelise raalprojekteerimise (CAD) programm, mis töötab Microsoft Windowsi platvormil. Selle on välja töötanud Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, mis on Dassault Systèmesi tütarettevõte. SolidWorksi kasutab rohkem kui 1 878 300 inseneri ja disainerit, kes töötavad enam kui 165 900 ettevõttes üle maailma.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

SolidWorks Corporationi asutas 1993. aasta detsembris Jon Hirschtick. Peakontor asus Walthamis Massachusettsi osariigis USAs.[2][3] Jon Hirschtick palkas insenerid, et välja töötada lihtsalt kasutatav ja mõistliku hinnaga kolmemõõtmelise projekteerimise tarkvara, mis sobiks Windowsi keskkonda. 1995. aastal väljastas meeskond, kelle peakontor asus Concordis Massachusettsis, oma esimese toote, milleks oli SolidWorks 95. 2012. aasta seisuga pakub SolidWorks mitut versiooni SolidWorksi projekteerimistarkvarast: eDrawings, mis on SolidWorksi koostööprogramm, ja DraftSight, mis on kahemõõtmelise projekteerimise toode. 1997. aastal omandas Dassault Systèmes, tuntud kui CATIA raalprojekteerimise tarkvara looja, kompanii ja praeguseks omab 100% aktsiatest. SolidWorksi juhtis John McEleney 2001. aastast kuni 2007. aasta juulini ja Jepp Ray 2007. aastast kuni 2011. aasta jaanuarini. Praegune direktor on Bertrand Sicot.

Turg[muuda | muuda lähteteksti]

DS SolidWorks Corporation on müünud üle 1,87 miljoni SolidWorksi litsentsi üle maailma. Suure osa sellest moodustab hariduslitsents (1,36 miljonit), mis on mõeldud õpilastele.[1] Ajaleht Sheffield Telegraph kommenteeris, et SolidWorks on maailma populaarseim raalprojekteerimise tarkvara.[4] SolidWorksi kasutajaskonda kuulub nii üksikuid inimesi kui ka suuri ettevõtteid. Tarkvara müüakse partnerite ja edasimüüjate kaudu kõikjal maailmas. 1995. aastal oli Ameerika Ühendriikides esimene edasimüüja Computer Aided Technology Inc., mille peakontor asus Chicagos. Üks juhtivaid edasimüüjaid Suurbritannias on Solid Solutions Management, mille peakontor asub Leamington-Spas. Edasimüüjal on üle 3500 SolidWorksi kliendi.

SolidWorksiga konkureerivad tooted on Creo Elements/Pro, Solid Edge ja Autodesk Inventor.

SolidWorks teeb koostööd ka teiste tarkvaraarendajatega, et lisada funktsionaalsust teiste arendajate rakendustele. Näiteks lõplike detailide analüüsimine, tolerantsi kontrollimine jne.

SolidWorks on litsentseerinud kolmemõõtmelise modelleerimise võimalusi ka teistelt projekteerimistarkvara müüjatelt, eelkõige ANVIL-ilt.[5]

Modelleerimistehnoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

SolidWorks on geomeetrilise kujundamise baasil töötav modelleerimisvahend, mis kasutab parameetriliste tunnuste põhjal mudelite ja montaaži loomist.

Parameetrid viitavad piirangutele, mille väärtused määravad mudeli või komplekti geomeetrilise kuju. Parameetrid võivad olla nii numbrilised väärtused, näiteks joone pikkus või ringi diameeter, kui ka omadused, näiteks vertikaalsus, kokkupuutuvus või kontsentrilisus. Numbrilisi parameetreid võib omavahel seostada, see tähendab, et ühe parameetri muutmisel muudetakse ka teisi parameetreid vastavalt seostele.

Parameetritele seoste andmine täidab kavandi eesmärki. Kavandi eesmärk on vastavalt selline, kuidas looja tahab, et see reageeriks muutustele ja uuendustele. Näiteks tahetakse, et joogikannu auk oleks pealmisel pinnal, olenemata kannu kõrgusest ja suurusest. SolidWorks võimaldab määrata, et auk on tunnusjoon pealmisel pinnal ja arvestab sellega, olenemata, mis kõrgus kannule hiljem antakse.

Funktsioonid viitavad detaili ehitamisviisidele. Need on kujundid ja toimingud, mis konstrueerivad detaili. Kujunditel põhinevad funktsioonid ei ole joonisepõhised. Need on funktsioonid detaili külgede ümardamiseks, faasimiseks, katmiseks jne.

Mudeli loomine SolidWorksis algab tavaliselt kahemõõtmelisest joonisest (kasutajad, kes oskavad programmi võimalusi rohkem kasutada, saavad alustada ka kolmemõõtmelisest joonisest). Joonis koosneb geomeetrilistest elementidest, nagu punktid, jooned, kaared, koonuslõiked ja kõverused. Mõõdud lisatakse joonisele, et määrata geomeetria suurus ja asukoht. Seoseid kasutatakse omaduste määramiseks, näiteks puutepunkt, paralleelsus, ristiasuvus ja kontsentrilisus. SolidWorksi parameetriline olemus tähendab seda, et mõõdud ja suhted loovad geomeetria, mitte vastupidi.

Joonise mõõtmeid saab kontrollida üksikult või teiste näitajatega, mis on seoses antud parameetriga, sees- või väljaspool joonist. Kokkupanemisel on suhted samasuguste omadustega nagu ka joonisel. Nagu joonise suhted defineerivad tingimusi, näiteks puutekohad, paralleelsus ja samatelgsus, on ka ühilduvad komponendid samaväärsete seostega üksikute osade või komponentidega, võimaldades lihtsa ehituse koostamist.

SolidWorks sisaldab veel täiendavaid kokkusobitamisfunktsioone, mis võimaldavad modelleerida kokkupandud komponentide täpset pöörlemist õige käiguga teiste komponentide suhtes. Näiteks hammasrataste pöörlemine, kus ühele hammasrattale määratakse pöörlemissuund ning teine hammasratas pöörleb vastavalt esimesele. Jooniseid saab luua kas osadest või komplekteeritud mudelist. Mudelist genereeritakse vaated automaatselt. Märkmed, mõõtmed ja tolerantsid saab kergelt lisada joonisele, kuhu vaja.

Joonisemoodul sisaldab enamikku paberiformaate ja standardeid (ANSI, ISO, DIN, GOST, JIS, BSI ja SAC).

Tooted[muuda | muuda lähteteksti]

Kolmemõõtmelise disainimise programmid[muuda | muuda lähteteksti]

SolidWorks Standard

SolidWorks Professional

SolidWorks Premium pakub mehaanilise disaini väljaarendamistööriista, disaini kontrollimist, andmete haldamist ja sidevahendeid. SolidWorks Premium sisaldab kõiki võimalusi, mis SolidWorks Professional, samuti muutmise ja analüüsi tööriistu, sisaldades SolidWorks Routing, SolidWorks Simulation ja SolidWorks Motion programme.

SolidWorks Education Edition on sama funktsionaalsusega, kuid on konfigureeritud ja suunatud inseneri- ja tööstusdisainilahenduste õpilastele.

Disaini tuvastamise tööriistad[muuda | muuda lähteteksti]

SolidWorks Simulation on disaini tuvastamise tööriist, mis näitab insenerile, kuidas tema disain töötab füüsilise objektina.

SolidWorks Motion on visuaalne prototüüpimiseks mõeldud tööriist, mis annab võimaluse kontrollida disainlahenduste korralikku toimimist.

SolidWorks Flow Simulation on vahend, mis testib materjali vastupidavust, selle abil saavad disainerid katseid teostada virtuaalsete prototüüpidega.

SolidWorks Simulation Premium on detaili analüüsimise tööriist, mis saab hakkama mitme füüsikalise simulatsiooniga, ka mittelineaarsete materjalidega.

SolidWorks Sustainability on toode, mis hindab modelleeritud disainlahenduste keskkonnasäästlikkust.

Toote andmete haldamise vahendid[muuda | muuda lähteteksti]

SolidWorks Workgroup PDM on toote andmehaldusvahend, mis võimaldab SolidWorksi kasutajatel disainida üheaegselt sama tööd maksimaalselt 10-liikmelise rühmana. SolidWorks Workgroup PDM võimaldab disaineritel otsida ja vaadata projekteerimise andmeid, säilitades täpse disaini ajaloo.

SolidWorks Enterprise PDM on toote andmehaldustööriist, mis võimaldab SolidWorksi kasutajatel samaaegselt eri kohtades disainida. SolidWorks Enterprise PDM võimaldab disaineritel otsida ja vaadata projekteerimise andmeid, säilitades täpse disaini ajaloo. Enterprise PDM säilitab kontrolljälje, mis on ühilduv muude raal-tehnoanalüüsi pakettidega (AutoDesk, Siemens, PTC, Catia jne), et säilitada failidevaheline seos ja hallata muudatusi dokumendis, mis on salvestaud hoidlasse. Enterprise PDM kasutab ka töövoo diagrammi, et automaatselt teavitada rühmakaaslasi projekti edasiliikumisest järgmisse staadiumisse ning jälgida kommentaare. Enterprise PDM on võimeline liidestama eri MRP/ERP süsteeme ja seda saab kasutada võrku ühendatult, et suhelda klientidega ja tarnijatega.

SolidWorks n!Fuze on pilvepõhine (cloud-based) andmehaldusvahend, mis pakub sama palju funktsioone nagu SolidWorks Enterprise PDM, kuid seda kasutatakse vähesema infotehnoloogilise infrastruktuuriga ettevõtetes. Vahend võimaldab koostööd teha kasutajatel, kes asuvad eri paikades.

Disainimise suhtlus- ja koostöövahendid[muuda | muuda lähteteksti]

eDrawings Professional on e-posti põhine suhtlusvahend, mis võimaldab kogu väljaarendusmeeskonnal üle vaadata kahe- ja kolmemõõtmelise disaini andmeid. eDrawings genereerib täpsed esitlused DWGgatewayle, mis on tasuta info vaatamise vahend, see võimaldab iga AutoCadi tarkvara kasutajal avada ja redigeerida DWG-faili, sõltumata sellest, millises AutoCadi versioonis see on loodud.

SolidWorks Viewer on tasuta plug-in, mis võimaldab vaadata SolidWorksis valmistatud osi, montaaže ja jooniseid.

3DIVA Composer on tehniline sideteenuse tarkvara, mis võimaldab kolmemõõtmelisi vaateid mudelist integreerida dokumenti, näiteks käsiraamatutesse, reklaamidesse või veebirakendustesse. Kolmemõõtmelisi vaateid uuendatakse automaatselt, kui disaini uuendatakse, vähendamaks töötaja töökoormust tehnilise dokumendi loomisel, sest muudatusi saab teha kergelt. Lisaks võimaldab tarkvara luua animatsioone.[6]

Raalprojekteerimise tootlikkuse vahendid[muuda | muuda lähteteksti]

SolidWorks Toolbox on raamatukogu osa, mis kasutab Smart Parti tehnoloogiat, et automaatselt valida kinnitusvahendid ja paigaldada nad soovitud järjekorras.

SolidWorks Utilities on tarkvara, mis võimaldab disaineritel otsida erinevusi detaili kahe versiooni vahel või leida, muuta ja kaotada mudeli funktsioone.

FeatureWorks on funktsiooni tuvastamise tarkvara, mis võimaldab disaineritel teha muutusi geomeetrilises osas, tõstes failide väärtust.

Eriotstarbelised disainimisvahendid[muuda | muuda lähteteksti]

SolidWorks Routing

SolidWorks Plastics on kuju kontrollimisvahend, mis on ehitatud modelleerimiskeskkonda. See võimaldab kujudisaineritel kiiresti ja lihtsalt kontrollida, kas plastikust valmistatud vorm on korrektne.

SolidWorks MoldBase on standardsete valuvormide ja nende osade kataloog. Pakett võimaldab disaineritel luua osadest kokkupandud valuvormi.

Print3D on mudeli printimise funktsioon, mis võimaldab kasutajatel salvestada detail STL-faili ja siis saata see spetsiaalsesse ettevõttesse, kes selle valmis "prindib".

DriveWorks Xpress on automaatne ja reeglipõhine disainivahend inseneridele. Selle abil saab kiiresti ja täpselt luua mitmesuguseid variante osadest, komponentidest ja joonistest.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Faktid SolidWorksi kohta" (PDF). SolidWorks. 30. juuli 2012. Vaadatud 10.11.2012.
  2. Solidworksi ajalugu. Solidworksi ametlik koduleht
  3. Solidworksi informatsioon. Solidworksi ametlik koduleht
  4. "Solid finds solution in business park switch". The Sheffield Telegraph. 10. detsember 2009. Vaadatud 10.11.2012.
  5. "ANVIL EXPRESS® SolidWorks® Connectivity". MCS ANVIL. September 2009. Vaadatud 10.11.2012.
  6. "www.solidworks.com".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]