Sojombo kiri

Allikas: Vikipeedia
Sojombo tähestiku näide

Sojombo kiri (mongoli Соёмбо бичиг) on kirjasüsteem, mille lõi Mongoolia õpetlane, kunstnik ja buda munk Bogdogegeen Dzanabadzar 1686. aastal. Soyombod saab kasutada ka sanskriti ja tiibeti keele kirjutamiseks. See oli Dzanabadzari poolt mõeldud budistlikke kultuure ühendavaks tähestikuks, mille vahendusel saaksid mongolid enam osa tiibeti- ja sanskritikeelsest budistlikust kirjavarast. Ida pool elavad mongolid kasutasid Sojombo tähestikku ka tseremooniaalses ja dekoratiivfunktsioonis. Sojombo tähestikku kasutati tiibeti- ja sanskritikeelsete tekstide tõlkimisel mongoli keelde, mis oli tähestiku rajamise eesmärgiks Dzanabdzari poolt, kes kasutas seda koos enda õpilastega.

Soyombo sümbol

Tähestik on küllalt keeruline, et teda kasutada igapäevaseks tavatasandil kirjutamiseks ja leidis seepärast kasutamist vaid kroonikate kirjapanemisel, samuti on palveveskitesse pandud tekstid tihti kirja pandud Sojombos.

Sojombo[muuda | muuda lähteteksti]

Sojombo sümbolis sisalduvad järgmised elemendid:

  1. Tuli, mis on rikkuse ja edu sümboliks. Kolm tulekeelt kõige tipus tähistavad meie maailmas ja keeles väljenduvat kolme aega – minevik, olevik ja tulevik. Päike ja kuu on taevalaotuse valitsejad keda ühendab tuli kõrgemal teadvuse tasandil.
  2. Kaks kolmnurka suunaga alla tähistavad vibunoole teraviku ja suund et võidetakse kõik nii sise- kui välisvaenlased. Kaks ristkülikut sümboliseerivad mongolite ausust ja õiglustunnet hoolimata nende seisusest ja ühiskondlikust positsioonist.
  3. Kaks kala yin-yang'i sümbolis märgivad mehe ja naise printsiipide harmoonilist koostööd. Kommunistide võimuloleku aegadel seletati yin-yang'i märki valvsusega rahvavaenlaste suhtes, põhjendades, et kala ei sulge iial silmi ja on alati valves.
  4. Kaks püstist ristkülikut tähistavad kindlust. Sümboliseerib Mongoolia ja mongolite ühtsust ning ühtsuses peituvat jõudu. Mongolitel on ütlus: "Kahe mehe sõprus on tugevam kivimüürist."

Sojombo tähestik oli esimene Mongoolia tähestik, mis kirjutati paremalt vasakule horisontaalkirjas. Varasemates kirjaviisides oli ainuvaldavaks vertikaalne kirjaviis.

Mongoolia kiri Sojombo tähestikus. Ülemine rida on täishäälikud ja sümbolid, alumised read on kaashäälikud

Tähestikus kasutatakse kahte erinevat Sojombo märki tähistamaks teksti algust ja lõppu. Ülemine kolmnurk ja alumine vertikaalasendis ristkülik moodustavad tähemärgi sektori ja pinnajaotuse.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]