Johan Skytte medal

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Skytte medal)
"Skytte auhind" suunab siia. Rootsi auhinna kohta vaata artiklit Johan Skytte auhind (Rootsi).
Johan Skytte medal. Foto: Andres Tennus

Johan Skytte medal on teenetemärk, mille annab Tartu Ülikooli senat riigi- või ühiskonnategelasele, kes on viimastel aastatel aidanud silmapaistvalt kaasa Tartu Ülikooli ja Eesti kõrghariduse arengule. Medal asutati 1995. aastal ja on nime saanud ülikooli esimese kantsleri Johan Skytte järgi.[1]

Johan Skytte medal on ülikooli peahoone portikuse kujuline hõbedast, üle kullatud ripats. Portikuse frontoon läheb astmeliselt keskosa poole madalamaks ja selle keskmine tasapind on pintslijälje faktuuriga. Sammastikku tähistavate püstjoonte vahele on paigutatud Tartu Ülikooli esimese kantsleri Johan Skytte reljeefne portree. Sammastikutagust pinda katavad reljeefsed pintslitõmbed, mille iseloom järgib rektori ametiketi külgkettide faktuuri. Johan Skytte medalil on tumesinisest muareesiidist lint kuue kuldse, servade suunas koonduva triibuga. Lindi allosas on kullatud kolmnurk, mis läheb keskosa poole astmeliselt madalamaks. Kolmnurga kohal on ülikooli ladinakeelne nimi ja keskel Tartu Ülikooli asutamise aasta 1632.[2] Johan Skytte medali, nagu ka teised Tartu Ülikooli teenetemärgid, on kujundanud Julia Maria Künnap.

Kuni 2020. aastani anti medali laureaatidele pronksist medal, mille esiküljel on Johan Skytte bareljeef koos nimega, pöördel ladinakeelne tekst pro meritis (tunnustuseks), medalisaaja nimi ja tunnustuse avaldaja nimi Universitas Tartuensis. Medali autor on Stanislav Netšvolodov.

Johan Skytte medali saajad[3][muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Tartu Ülikooli tunnustamise kord". Tartu Ülikool. Vaadatud 3.12.2022.
  2. Liin, A. (2020). Tartu Ülikooli teenetemärgid. University of Tartu Honorary Decorations (PDF). Tartu: Tartu Ülikool. Lk 11. ISBN 978-9985-4-1236-7.
  3. "Johan Skytte medali kavalerid". Tartu Ülikool. Vaadatud 3.12.2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]