Ska-punk

Allikas: Vikipeedia

Ska-punk on fusion-muusika žanr, milles on kombineeritud ska ja punk rock.[1]Ska-punk saavutas kõige suurema kommertsliku edu Ameerika Ühendriikides 1990ndate lõpul.[2] Ska-core (ka skacore) on ska-punk'i alamžanr, milles ska seguneb hardcore punk'iga.

Ska-punk'i omadused varieeruvad tänu kontrastsete žanrite sulandumisele. Rohkem pungi mõjudega stiil sisaldab tihti kiiremat tempot, kitarrimoonutust, punk rock'i stiilist pärit interlüüde ja punkstiilist vokaale. Suuremate ska-mõjutustega ska-punk sisaldab täiuslikumate instrumentide kasutust ning puhtamat vokaali ja muusikalist kõla. Enim levinud instrumentide koosseis sisaldab elektrikitarri, basskitarri, trumme, puhkpille (näiteks tromboone või trompeteid), saksofone ja mõnikord orelit.


Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ska ja punk rock kombineeriti esimest korda "2 tone" liikumise ajal 1970ndate lõpul,[3]bändide nagu The Specials, The Selecter, The Beat ja Madness poolt. Kahe žanri segunemine muutus väga laialt levinuks 1980ndatel kolmanda ska-laine ajal ning seda seostab suurem osa inimesi ska-punk'iga. Operation Ivy moodustati 1987. aastal San Franciscos ning seda kollektiivi peetakse žanri pioneeriks. Termin ska-core ilmus esimest korda ansambli The Mighty Mighty Bosstones 1993. aasta albumi nimes "Ska-Core, the Devil, and More". Ansamblid nagu Sublime ja No Doubt kogusid mainstream-edu ska-punk'iga oma albumitega "Tragic Kingdom" (No Doubt) ja "Sublime" (Sublime).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Ska Revival". Allmusic. Originaali arhiivikoopia seisuga 9. detsember 2010. Vaadatud 14. detsember 2011.
  2. "Third Wave Ska Revival". Allmusic. Originaali arhiivikoopia seisuga 9. detsember 2010. Vaadatud 14. detsember 2011.
  3. "Ska-Punk". Allmusic. Originaali arhiivikoopia seisuga 9. detsember 2010. Vaadatud 14. detsember 2011.