Siinai mägi

Allikas: Vikipeedia
Siinai mägi
Siinai mäe asukoht kaardil
Siinai mäe asukoht kaardil
Õigeusu Püha Kolmainsuse kabel Siinai mäel
Püha Katariina klooster (vaade Siinai mäele viivalt jalgrajalt)

Siinai mägi on Vana Testamendi järgi paik, kus Issand tegi Iisraeli rahvaga lepingu ja andis neile Moosese vahendusel oma seadused (vt Moosese seadused; 2 Mo 24:16-18).

Selle sündmuse täpseks toimumiskohaks peetakse üldlevinud teooria järgi Jabal Sīnā' mäge (rööpnimi Jabal Mūsá, 'Moosese mägi') Siinai poolsaare lõunaosas.

See mägi on 2285 meetrit kõrge ja asub Siinai poolsaare kõrgeima, 2629 m kõrguse Katherina mäe lähedal. Lähedal on teisigi Siinai mäest kõrgemaid tippe.

Selleks, et jõuda mäe tippu, tuleb üldjuhul lähtuda Katherina mäe jalamil olevast Püha Katariina kloostrist. Klooster asub Katherina mäe jalamil umbes 1260 m kõrgusel merepinnast.

Siinai mäe tippu viib kaks peamist teed, mis algavad Püha Katariina kloostrist. Pikema ja tasasema tee Siket El Bashait läbimiseks kulub jalgsi 2,5 tundi ning seda saab läbida ka kaameliga. Järsem ja otsesem tee Siket Sayidna Musa koosneb niinimetatud 3750 patukahetsuse sammust ning algab kloostri taga jäärakus.

Siinai mäe tipu lähedal on mošee ja õigeusu Püha Kolmainsuse kabel, mis 1934. aastal püstitati 16. sajandist pärit kiriku varemetele. Kabelis asub väidetavalt kivi, millest Issand tegi Moosese käsulauad. Tipu lähedal asub ka niinimetatud Moosese koobas, kus Mooses olevat oodanud, kuni Jumal talle käsulauad andis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]