Shizuka Arakawa

Allikas: Vikipeedia

Iluuisutamine
Kuld 2006 Naiste üksiksõit
Kuld 2004 Naiste üksiksõit
Kuld 2003 Naiste üksiksõit
Hõbe 1999 Naiste üksiksõit

Shizuka Arakawa (jaapani keeles 荒川 静香 (Arakawa Shizuka); sündinud 29. detsembril 1981 Shinagawas) on Jaapani iluuisutaja.

Ta sündis Tokios Shinagawas, aga kasvas üles Miyagi prefektuuri keskuses Sendai linnas. Ta on Koichi ja Sachi Arakawa ainus laps. Ta sai nime jaapani 12. sajandi õukonnatantsija Shizuka Gozeni järgi.

2000. aasta märtsis astus ta Waseda ülikooli ja lõpetas 2004. aastal selle sotsiaalteaduste bakalaureusena. Kõigest mõni päev pärast lõpueksamite sooritamist tuli ta maailmameistriks.

Sportlaskarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Arakawa hakkas uisutama viieaastaselt ja astus kohalikku uisukooli. Seitsme-aastaselt hakkas ta võtma balletitunde ja õppima Hiroshi Nagakubo käe all, kes esindas Jaapanit paarissõidus 1972. aasta taliolümpiamängudel. Kaheksa-aastaselt hüppas ta juba kolmekordse salchow'i.

Aastatel 19941996 valiti Arakawa Jaapani parimaks nooreks iluuisutajaks. Ta on ajaloos esimene, kes on selle auhinna saanud kolm korda. Aastatel 19951997 tuli ta Jaapani juunioride meistriks. Neil aastail osales ta juunioride maailmameistrivõistlustel, kus saavutas vastavalt 8., 7. ja 8. koha.

1997 tuli ta Jaapani meistrivõistlustel täiskasvanute seas Fumie Suguri järel teiseks, 1998 juba Suguri ees esimeseks ja pääses olümpiamängudele koduses Naganos. Ta saavutas 13. koha, olles edukaim Jaapani iluuisutaja. Samal aastal osales ta ka maailmameistrivõistlustel Minneapolises, saavutades küll 22. koha, aga seegi oli Jaapani paremuselt teine tulemus.

1999 tuli Arakawa taas Suguri ees Jaapani meistriks. Ta osales Aasia talimängudel, kus jäi Usbekistani esindaja Tatjana Malinina järel ja Suguri ees teiseks. Sel aastal peeti Halifaxis esimest korda nelja maailmajao meistrivõistlused (kogu maailm peale Euroopa). Malinina võitis ka need, Arakawa jäi vahetult Suguri järel 6. kohale.

2000 jäi Arakawa Jaapani meistrivõistlustel alles 5. kohale (võitis Chisato Shina, Fumio Suguri oli 3.) ega pääsenud suurvõistlustele.

2001 tuli Arakawa Jaapani meistrivõistlustel Suguri järel teiseks. Ta pääses Salt Lake Citys toimunud nelja kontinendi meistrivõistlustele, kus saavutas 6. koha. Suguri võitis, Malinina oli 4.

2002 tuli Arakawa taas Jaapani meistrivõistlustel Suguri järel teiseks. Nelja kontinendi meistrivõistlused toimusid Lõuna-Koreas Jeonjus ja Arakawa saavutas seal USA sportlase Jennifer Kirki järel teise koha, Suguri ei osalenud.

2003 tuli Suguri kolmandat korda järjest Jaapani meistriks. Arakawa jäi 3. kohale. Sel aastal peeti Aasia meistrivõistlused Jaapanis Aomoris. Naiste üksiksõidus saavutas Jaapan kolmikvõidu ja Arakawa tuli Suguri ees Aasia meistriks. Nelja maailmajao meistrivõistlused toimusid Pekingis ja naiste üksiksõidus sai Jaapan samuti kolmikvõidu, kuid seekord võitis Suguri Arakawa ees. Maailmameistrivõistlustel Washingtonis seevastu nii hästi ei läinud, Arakawa jäi 8. kohale. Maailmameistriks tuli Michelle Kwan, Suguri sai pronksmedali. Hooaja lõpul kutsuti Arakawa Peterburi Grand Prix' finaali, kus ta saavutas 4. koha. Võitis Sacha Cohen, Suguri oli 6. ehk viimane.

Shizuka Arakawa (2004)

2004 tuli Arakawa Jaapani meistrivõistlustel Miki Ando ja Suguri järel kolmandaks, kuid tänu edukale esinemisele eelmisel aastal sai Jaapan siiski kõigile suurvõistlustele kolm kohta. Arakawa tuli Dortmundis maailmameistriks Coheni, Kwani ja Ando ees, Suguri oli 7. Seevastu Grand Prix' finaalis Colorado Springsis võitis Suguri Coheni ees, Arakawa oli kolmas. Arakawa sai läbi aegade kolmandaks jaapanlannaks Midori Ito ja Yuka Sato järel, kes naiste üksiksõidus medalile tulnud.

2005 Arakawa katkestas Jaapani meistrivõistlustel. Jaapani meistriks tuli teist korda Ando, järgnesid Mao Asada ja Suguri. Siiski arvati Arakawa Moskvas toimunud maailmameistrivõistlustele. Ta saavutas seal 9. koha. Irina Slutskaja võitis Coheni ees, Kwan oli 4., Suguri 5. ja Ando 6. Hoolimata heade tulemuste puudumisest hooajal kutsuti Arakawa Grand Prix' finaali Pekingisse, kus jaapanlasi oli kolm, kõik naisüksiksõitjad, ja Arakawal õnnestus saada neist parim koht: teine Slutskaja järel.

2006 tuli Arakawa Jaapani meistrivõistlustel Suguri ja Asada järel kolmandaks. Niimoodi tuligi ta oma karjääri jooksul Jaapani meistriks täiskasvanute seas üksnes kaks korda.

2006. aasta taliolümpiamängudel Torinos lõpetas Arakawa lühikava kolmandana Coheni ja Slutskaja järel ning Suguri ees, kuid ta läbis vabakava veatult ja tuli olümpiavõitjaks. Cohen tuli hõbe- ja Slutskaja pronksmedalile, Suguri jäi neljandaks. Andol vabakava ebaõnnestus ja ta langes 8. kohalt 15.-ks. Arakawa tõi Jaapani ainsa medali Torino olümpiamängudelt. Temast sai esimene jaapanlasest olümpiavõitja iluuisutamises ja Jaapani läbi aegade teine taliolümpiavõitja. Ta on ajaloo vanim naiste üksiksõidu olümpiavõitja, kui mitte arvestada 1908. aasta olümpiavõitjat Madge Syersit, kes võitis 27-aastaselt.

Shizuka Arakawa (2009)

Shizuka Arakawa viimane treener oli Nikolai Morozov. Enne seda on tema treenerid olnud teiste hulgas Jevgeni Platov ja Tatjana Tarassova.

Ta oli tippsportlasena 166 cm pikk.

Pärast sportlaskarjääri[muuda | muuda lähteteksti]

Kohe pärast olümpiavõitu loobus Arakawa spordist. Ta jätkas esinemist iluuisutamisetendustes, samuti on ta tegutsenud telekommentaatorina. Ta on oma uisusõu "Sõbrad jääl" teleprodutsent.

2006. aastal mängis Arakawa Jaapani telesarja "Shichinin no onna bengoshi" ("Seitse naisjuristi") 8. osas prokuröri.

Tal on viis koera (sealhulgas sülekoer shih tzu) ja hamster.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]