Shenshu

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Shen Shu)

Shen Shu (神數), "Vaimu Numbrid", on Zhuge Liang’ile omistatav ennustamisraamat. Hiinas nimetatakse raamatut ka "Kongming Shenshu". Kong Ming on Zhuge Liang’i rahvapärane nimi. Legendi järgi olevat ta kirjutanud "Muutuste raamatu" iga kuusjoone joone kohta värsi. Kuna jooni on 384, siis on ka värsse sama palju (43x 6 = 384). Kogu raamat koosnebki 384st nummerdatud värsist mida vastavalt esitatud küsimusele ja olukorrale tõlgendatakse.

Ennustamine Shen Shu'ga[muuda | muuda lähteteksti]

Hiinas kirjutatakse oma küsimusele raamatust ütluse vastuseks saamiseks kolm suvalist hieroglüüfi. Seejärel loetakse kokku eraldi iga hieroglüüfi jooned. Saadud arvudes kasutatakse vaid üheliste kohal olevaid numbreid. Esimese hieroglüüfi oma saab sajaliste, teise kümneliste ja viimase oma üheliste koha. Kui saadud arv on suurem kui 384 lahutatakse sellest 384, kuni lõpptulemuseks saadav arv on sellega võrdne või sellest väiksem. Saadud arv ongi raamatus oleva ütluse numbriks.

Läände on jõudnud teine ja seal kohasem kasutamisviis. Selleks heidetakse kolm korda 10 münti. Siis loetakse kokku kulli pooled ja saadakse üks number nullist üheksani. Muus osas kattub ennustamine juba eelnevaga.

Selline ennustamine on oma lihtsuse ja rahvalike ütluste tõttu köitnud aastatuhandeid lihtsate hiinlaste südameid ja teinud sellest siiani väga populaarse oraakli. Samalaadne läbi juhuste ühe ende saamine ühest 384st võimalikust on toodud ära ka Shao Yong'i (ka Shao Kangjie, 1011-1077) raamatus "Mei-hua sin yi". Erinevalt Zhuge Liang'ile omistatavast meetodist on selles meetodis märgi saamise aluseks olevate juhuste liigid piiritud ja ei piirdu vaid enda tegevusega. Neid tõlgendatakse vastavalt kolmjoontele ja saadakse vastuseks üks muutuva joonega kuusjoon. Seda, selle koostist ja muutumist analüüsitakse hoolikalt ja seda koos vastavate aja ja ruumi näitajatega. Meetodi näiline keerukus on ka põhjuseks miks see pole "Shen Shun'i" kõrval Hiinas eriti levinud.

Mõningate ütluse vabatõlkeid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 24. Mis tähendab südamekurbus usinusele, mis hoiab ohutult ära selle juurdepääsu.
  • 51. Tühine, tühine on edu, kuldne ja küps virsik just enne koitu ei karda tuult.
  • 81. Kuu kaob, peegel kaob. Pole ühendust ega midagi mis väärt öelda.
  • 85. Vala ohvritass Taevale ja Maale. Arvata on et Ta Hao ilmutab oma murelikku meelt.
  • 149. Ühel on mõttes kaks asja, üks asi on meeles kahel. Uued õied puhkevad kuivanud puul. Oota pööripäevani.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Raamatud[muuda | muuda lähteteksti]

  • Liang Zhuge (autor), Stefan Kappstein (tõlkija) Shen Shu. Das Orakel der Heiligen Zahlen Ryvellus. 1994 Verlag ISBN 978-3894530655