Severodvinsk

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib linnast; laeva kohta vaata artiklit Severodvinsk (laev), allveelaeva kohta vaata K-560 Severodvinsk

Severodvinsk

vene Северодвинск
Severodvinski linnavalitsuse hoone

Pindala 120,51 km²
Elanikke 157 213 (2021) Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 64° 34′ N, 39° 51′ E
Severodvinsk (Venemaa)
Severodvinsk
Lomonossovi prospekt

Severodvinsk (19381957 Molotovsk) on oblastilise alluvusega linn Venemaal Arhangelski oblastis.

Severodvinsk asub Valge mere Dvina lahe kaldal, 35 km Arhangelskist läänes.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Valge mere lõunakalda avastasid 9. sajandi teisel poolel viikingid. Ajavahemikul 870–900 sooritas Hålogalandist pärit viiking Ottar merereisi, et teada saada, mis asub teisel pool Lapimaad. Ta sõitis ümber Koola poolsaare, keeras siis lõunasse, jõudis Valgesse merre ja leidis seal suure jõe suudme. Seal elas rahvas, keda nimetati bjarmideks. Nende keel sarnanes saamide ja soomlaste omaga ning Ottar ja tema mehed said nendega rääkida. Ottari kinnitusel tegeles sealne rahvas maaharimisega ja oli jõukas.

Tuntud on teisedki reisid bjarmide maale umbes 920., 1026. ja 1090. aastast.

Alates 12. sajandi algusest kuulusid need alad Novgorodi vürstiriigile.

1217 saatis Norra Dvina kaudu kaks sõjalaeva osalema viiendas ristisõjas. Bjarmid hävitasid ühe nendest laevadest. Karistuseks saatis Norra kuningas Håkon IV 1222. aastal kaks oma sõjapealikku nelja suure laevaga, kes rüüstasid piirkonda ja lahkusid suure saagiga. Pärast seda bjarme enam skandinaavia allikates ei ole mainitud.

1419. aastal on mainitud praeguse linna asukohas Nikolo-Karelski kloostrit, kui norralased seda rüüstasid. Järgmisel aastal põles klooster maha, 1471 see aga taastati.

1553. aastaks oli kloostri juurde tekkinud sadam. Aastal 1584 rajati Novõje Holmogorõ sadam, mida tänapäeval tuntakse Arhangelskina, ja Nikolo-Karelski kloostri sadam kaotas tähtsuse.

Linn[muuda | muuda lähteteksti]

Linn asutati 1936 sõjalaevade (peal- ja allveelaevade) ehitamiseks Sudostroi alevina. Esmarajajateks olid Jagrinlaagri vangid, kes rajasid soistele rannaluidetele tehased ja esimesed eluhooned ning raudteeharu Arhangelski–Moskva raudteelt. Esimesed laevad ehitati siin sõja-aastatel. Tööpingid ja seadmed olid seejuures veel osaliselt lageda taeva all, kuna kõiki vajalikke tehasehooneid ei jõutud valmis ehitada. 1938 sai Sudostroi linnaõigused. 1938–1957 oli linna nimeks Molotovsk.

Severodvinskis on tuumaallveelaevade tehas ja baas. Seal oli ehitatud ka uppunud tuumaallveelaev Kursk (ehitusaastad 19921994).

Seoses rasketööstuse ja laevaehituse tootmismahtude vähenemisega on viimase 20 aasta jooksul linna elanikkond vähenenud üle 50 000 inimese võrra.

Severodvinski sõpruslinnad on Brjansk (Venemaa), Mazyr (Valgevene), Portsmouth (USA), Sumõ (Ukraina) ja Tiraspol (Transnistria).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]