Senegali geograafia

Allikas: Vikipeedia
Senegali kliimavöötmed
Senegali asukoht maailma kaardil
Senegali tähtsamad linnad
Senegali topograafia

Senegal on Lääne-Aafrika rannikuriik, mis asub 14 kraadi põhjalaiust ekvaatorist ja 14 kraadi läänepikkust nullmeridiaanist.

Riigi kogupindala on 196 190 km2, millest 192 000 km2 on maismaa ja 4190 km2 on vesi.

Füüsikalised omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Senegal piirneb läänes Põhja-Atlandi Ookeaniga. Riigi pikim maismaapiir on Mauritaaniaga põhjas, 813 km piir mööda Senegali Jõe. Idas on 419 km piir Maliga. Kagus on Guinea (330 km piir) ja edelas on Guinea-Bissau (338 km), mõlemat piiri mööda voolab Casamance Jõgi. Senegal on vaid üks käputäis riike, kellel on enklaav oma piirides – väikeriik Gambia, millel on 740 km piir Senegaliga.

Gambia tungib rohkem kui 320 km Senegali, Atlandi ookeani rannikult Senegali keskele mööda Gambia Jõge, mis poolitab Senegali territooriumi. Kokku, Senegalil on 2640 km maismaapiiri ja 531 km rannajoont. Senegal teeb veeteed omavad 24 meremiili (44,4 km) piiritsooni, 12 meremiili (22,2 km) territoriaalmerd ja 370 meremiili majandusvööndi. Samuti omab 200 meremiili (370,4 km) mandrilava, või kuni maismaa piirini.

Senegali madalaim punkt on Atlandi ookeanil, maailmameretasemel. Kõrgeim punkt on nimetu objekt Nepen Diakhast 2,7 km kagus, mis on 648 meetrit meretasemest.[1]

Kliima[muuda | muuda lähteteksti]

Troopiline; kuum, niiske; vihmaperioodil (maist novembrini) on tugevnevad kagutuuled; kuival hooajal (detsembrist aprillini) domineerib kuum, kuiv, Lääne-Aafrika kõrbetuul.[2] Hästi kuivad ja niisked aastaajad tulenevad talvetuultest, mis puhuvad kirdest ja suvetuultest. Dakar aastane vihmasadu, kus sademete hulk on umbes 600 mm, mis esineb juuni ja oktoobri vahel, mil maksimaalne keskmine temperatuur on 30 °C ja miinimum on 24,2 °C; detsember-veebruar maksimaalne temperatuur keskmiselt 25,7 °C ja miinimum 18 °C.[3]

Sisemaa temperatuur on kõrgem kui rannikul (näiteks keskmine päevane temperatuur Kaolacks ja Tambacoundas võib-olla 30–32,7 °C , võrreldes Dakariga, kus see on 23,2 °C ,[4] ja vihmasadu suureneb oluliselt kaugemale lõunasse minnes, üle 1500 mm igal aastal mõnes piirkonnas. Aastased äärmused on vahemikus põhjapiiril 250 mm kuni lõunarannikupiiril 1800 mm. Kaugel riigi sisemaal, Tambacounda piirkonnas, eriti Mali piiril, temperatuur võib ulatuda koguni 54 °C.

Ökoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Senegalil on mitmeid taimkatte vööndeid: sahel, Sahel-Soudan, Sudan_(piirkond), Soudan-Guinea, troopiliste vihmametsade, ja Guinea mangroovid.[5] Enamik Lõuna-Casamance'i piirkonnast on klassifitseeritud World Wildlife Fund osana Guinea metsa-savann mosaiik ökopiirkonda.

CIA Maailma faktiraamat[muuda | muuda lähteteksti]

Maastik: üldiselt madal, jooksev, kagus tõusvad tasandikud

Loodusvarad: kala, fosfaat, rauamaak

Maakasutus:

haritav maa: 19,57%

püsikultuurimaa: 0,28%

muu: 80,15% (2011)

Niisutatav maa: 1,197 km2 (2003)

Täielik taastuvate veevarude olemasolu: 38,8 km3

Looduslikud ohud: madalikud hooajaliselt üleujutatud; perioodilised põuad

Keskkonna jooksvad küsimused: metsloomade populatsioone ohustab salaküttimine; metsaraie; ülekarjatamine; mulla erosioon; kõrbestumine; kalade ülepüük

Senegal on ühinenud mitmete keskkonnaalaste lepingutega:

Senegal on allkirjastanud, kuid ei ole ratifitseerinud Mere Dumpingu konventsiooni.

Äärmuspunktid[muuda | muuda lähteteksti]

See on nimekiri Senegali äärmuspunktidest, mis on kaugemal põhjas, lõunas, idas või läänes kui mis tahes muu koht.

  • Põhjapoolseim punkt – nimetu asukoht Mauritaania piiril Senegali jões kohe loodes linnast Podor, Saint-Louis piirkonnas
  • Idapoolseim punkt – nimetu asukoht Mali piiri lähedal liitumiskoht , Balin-Ko jõe ja Falémé Jõgi, Kédougou Piirkonnas
  • Lõunapoolseim punkt – nimetu asukoht Guinea piiril kohe lõunas külast Toile, Kédougou Piirkonnas
  • Läänepoolseim punkt – Pte. des Almadies, Cap Vert poolsaarel, Dakar Piirkonnas*
  • *Märkus: see on ka Aafrika mandri läänepoolseim punkt

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Senegal High Point".
  2. "CIA factbook". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. detsember 2018. Vaadatud 18. aprillil 2018.
  3. "Dakar, Senegal Climate, Average Monthly Temperatures, Rainfall, Sunshine Hours, Graphs". ClimaTemps.com. Originaali arhiivikoopia seisuga 12.07.2012. Vaadatud 22.04.2013.
  4. "Weather rainfall and temperature data". World Climate. Vaadatud 22.04.2013.
  5. Vegetation zones of Senegal