Seanina (sõjandus)

Allikas: Vikipeedia

Seanina kasutati muinasajal lahinguformatsioonide: lahinguparve ja -liini murdmiseks ja/või purustamiseks.

Moodustamine[muuda | muuda lähteteksti]

Esimeses reas oli üks, teises kaks, kolmandas kolm, neljandas neli jne meest. Parempoolsed mehed hoidsid kilpe paremas käes, vasakpoolsed vasemas, keskelolijad pea kohal või enda ees. Kilbid olid üksteisest üle võimaluse korral niimoodi, et eespool olev kattis tagaolevat kilpi osaliselt. Muinasaegse seanina etteotsa valiti suur, tugev, hästi relvastatud ja soomusvarustuses mees. Ka järgmise kahel sõdalastel pidi olema hea turvis ja jaks.

Esimene hoidis kilpi täie jõuga otse ees, toetades ka teise käega, relv oli puusal valmis või rippus käe otsas. Ta seismise/jooksmise asend oli taha kallutatud, nii et ta jooksis jalad ees tagumistele toetudes. Vastase liinini jõudes lükati tema ja ka järgmised mehed püsti ja ettepoole - nii saavutati lisalöök ja tihedam ühtne mass.

Esimese hooleks oli suuna valik. Ka kaks tagumist olid samuti kergelt tahapoole kaldus, toetatuna (kergemalt kui esimene) kolme tagumise poolt. Tagumistes ridades olijad toetasid enda ees olijaid kilbi või käega. Nii saavutati tihe ühtne löögimass, mis oli kordades suurem kui vastase tugevaimgi liin vastu pidada suutis. Teises reas olijad hoidsid oma kilpe sellise nurga all, et kilbi eesmine külg jäi esimese mehe kilbi varju.

Taktika[muuda | muuda lähteteksti]

Piisava hulga meeste puhul, kaitses seanina ümberhaaramise eest eraldi rühm mehi, võimaluse korral oli kaitstud ka seljatagune. Katse puhul tiivalt rivi ümber haarata, jõudis sarnase väljaõppe saanud rivi reeglina pöörduda.

Seanina sööstis vähemalt 2/3 ulatuses vastase liini taha. Siis seanina pöördus (avanes õie moodi): vasakulolijad pöördusid vasakule ja haarasid ümber ning paremalolijad ründasid paremalt neile seljaga olevaid vaenlasi. Kui läbimurre õnnestus ja vastane ei suutnud murdepunkti ette aimata, tekkis reaalne võimalus võita. Seanina võis kasutada ka ringkaitsesse asunute vastu.

Seanina vastane taktika[muuda | muuda lähteteksti]

Seanina vastu aitas tark ja tähelepanelik liinipealik, distsipliin ning õigeaegne liini taha vasakule ja paremale lahtitõmbamine, kilbid-odad lükati sissepoole ette ja läbimurdnute vastu astus mõlemalt poolt kaks rivi. Katsed maha kükitada, lootuses et ründajad kukuksid, lõppes mahakükitanutel halvasti. Kui ka keegi ründajatest kukkus, siis seanina tagumine osa jätkas oma tööd.