Õigus ja Õiglus

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Seadus ja Õiglus)
Õigus ja Õiglus
Prawo i Sprawiedliwość
Poola erakond
Esimees Jarosław Kaczyński
Asutamine 2001
Peakorter ul. Nowogrodzka 84/86,
02-018 Varssavi
Ideoloogia Rahvuslik konservatism
Koalitsioon valitsev erakond
Europarlamendi fraktsioon Liit Rahvusriikide Euroopa Eest
Meediakanal ?
Koduleht www.pis.org.pl

Õigus ja Õiglus (poola keeles Prawo i Sprawiedliwość, lühendatult PiS) on rahvuskonservatiivne Poola erakond, mis asutati 2001. aasta 13. juunil.

Erakonna esimees on Jarosław Kaczyński.

2005. aasta 31. oktoobrist 2007. aasta 16. novembrini olid Poolas võimul Õiguse ja Õigluse juhitud valitsused.

2015. aastal võitis partei valimised ning sai nii seimis kui ka senatis enamuse. Valimiste järel moodustas PiS Beata Szydło valitsuse, mis on astunud järjekindlalt samme, tugevdamaks partei mõju ka teistes võimuharudes ja valdkondades, sh ülemkohtus ja ajakirjanduses. Niisugune poliitika on pälvinud ohtralt rahvusvahelist kriitikat.

Poliitilised vaated[muuda | muuda lähteteksti]

Õigus ja Õiglus pooldab riigi mõõdukat sekkumist majandusellu, riigipoolset tasuta arstiabi, tugevat sotsiaalsüsteemi ja riigikaitset. Moraaliküsimustes sarnanevad erakonna vaated katoliku kiriku omadega.

Välispoliitikas panustatakse kõige enam tihedatele ja headele suhetele Ameerika Ühendriikidega. Euroopa Liitu suhtub Õigus ja Õiglus kohati kriitiliselt, kuid ei ole põhimõtteline eurointegratsiooni vastane.

Osalemine valimistel[muuda | muuda lähteteksti]

Poola parlamendivalimistel sai see erakond 2001. aastal 460-kohalises alamkojas 44 kohta, 2005. aastal alamkojas 155 kohta ja 100-kohalises ülemkojas 49 kohta, 2007. aastal alamkojas 166 kohta ja ülemkojas 39 kohta.

Poola presidendivalimistel osutus 2005. aastal võitjaks Õiguse ja Õigluse kandidaat Lech Kaczyński, kes sai valimiste teises voorus 54% häältest.

Euroopa Parlamendi valimistel sai erakond 2004. aastal 12,7% häältest, mis tagas Euroopa Parlamendis 7 kohta.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]