Scott Joplin

Allikas: Vikipeedia
Scott Joplin

Scott Joplin (24. november 18681. aprill 1917) oli USA pianist ja ragtime'i helilooja. Koos James Scotti ja Joseph Lambiga oli ta ragtime'i eestvedaja selle algusaastatel. Ta on kirjutanud ragtime'i "Maple Leaf Rag" ja ragtime-valsi "Pleasant Moments", mis on tänini ühed hinnatumad teosed terves maailmas. Ta kirjutas 44 lugu, ühe balleti ja kaks ooperit.

Taasavastamine[muuda | muuda lähteteksti]

Joplini muusika taasavastati ja sai populaarseks 1970. aastate alguses. Joshua Rifkini salvestatud albumit müüdi koguni miljon eksemplari. 1976. aastal autasustati Joplinit postuumselt Pulitzeri auhinnaga.

Lapsepõlv ja noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Scott Joplin oli teine Giles Joplini ja Florence Givensi kuuest lapsest. Mitu aastat arvati, et Joplini sünniaeg oli 24. november 1868, kuid uurijad avastasid, et ta pidi sündima 1867. aasta teisel poolel[viide?]. Tema õed ja vennad olid Monroe, Robert, Rose, William ja Johnny. Tema isa oli endine ori Põhja-Carolinast ja ema oli vabana sündinud afroameeriklane Kentuckyst. Pärast Texarkanasse kolimist, paar aastat enne Scotti sündi, hakkas Giles tööle raudteel. Florence pesi pesu ja koristas lisasissetuleku tarvis. Scott Joplinile andis muusikahariduse tema perekond. Seitsmeaastasena lubati tal mängida klaverit nii kodus kui ka naabri majas. 1880ndatel jättis Giles Joplin oma perekonna teise naise pärast maha.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]