Schwanni rakud

Allikas: Vikipeedia

Schwanni rakud (ladina Gliocytus periphericus) on selgroogsetel loomadel piirdenärvide aksonit ümbritsevad ja närvikiudude müeliintupe moodustavad tugirakud.[1] [2]

Tüüpilise neuroni ehk närviraku ehitus

Schwanni rakkude areng, anatoomia, morfoloogia, histoloogia ja patoloogia võivad erineda nii liigiti kui ka indiviiditi.

Schwanni rakud surevad apoptoosi käigus.

Histoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Schwanni rakud on gliiarakkude tüüp. Nende ülesandeks on aksonite varustamine müeliiniga ja nende isoleerimine (kaitsmine), aga ka antigeenide tutvustamine T-rakkudele ning osalemine närvide arengus, reparatsioonis ja tööshoidmises.[3]

Schwanni rakud on tundlikud steroidhormoonide suhtes, neil rakkudel on östrogeeniretseptorid ja östradiool stimuleerib nende paljunemist, ka insuliin soodustab Schwanni rakkude arengut (retseptorid IGF-I).[4]

Patoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Inimestel seostatakse Schwanni rakkudega mitmeid haiguslikke seisundeid, näiteks krooniline põletikuline demüeliniseeriv polüradikulaneuropaatia, Guillaini-Barré sündroom ja leepra[5].

Perekondlikeks haigusteks, mille tekkes osalevad Schwanni rakud, loetakse Charcot'-MarieToothi tõbi, Krabbe tõbi ja Niemanni-Picki tõbi.

Schwanni rakkudest pärinev healoomuline kasvaja on schwannoom.

Schwanni rakke on leitud ka polüskleroosi põdevate haigete seljaajust.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Schwanni rakud on nimetatud Saksa anatoomi ja füsioloogi Theodor Schwanni (18101882) auks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Meditsiinisõnastik" 679:2004.
  2. Sissekanne DocChecFlexikon-is, veebiversioon (vaadatud 1.06.2014)
  3. Simona Parrinello, Ilaria Napoli, Sara Ribeiro, Patrick Wingfield Digby, Marina Fedorova, David B. Parkinson, Robin D.S. Doddrell, Masanori Nakayama, Ralf H. Adams, Alison C. Lloyd, EphB Signaling Directs Peripheral Nerve Regeneration through Sox2-Dependent Schwann Cell Sorting.Lühikokkuvõte., veebiversioon (vaadatud 1.06.2014) (inglise keeles)
  4. Jung-Testas I, Schumacher M, Robel P, Baulieu EE., Actions of steroid hormones- and growth factors on glial cells of the central and peripheral nervous system. Lühikokkuvõte., J Steroid Biochem Mol Biol. jaanuar 1994 ;48(1):145-54., veebiversioon (vaadatud 17.10.2014)(inglise keeles)
  5. Toshihiro Masaki, Jinrong Qu, Justyna Cholewa-Waclaw, Karen Burr, Ryan Raaum, Anura Rambukkana, Reprogramming Adult Schwann Cells to Stem Cell-like Cells by Leprosy Bacilli Promotes Dissemination of Infection. Lühikokkuvõte. veebiversioon (vaadatud 1.06.2014) (inglise keeles)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Selles artiklis on kasutatud saksakeelset artiklit de:Schwann-Zelle seisuga 1.06.2014.