Santería

Allikas: Vikipeedia

Santería (ka lukumí, la religión; tähendab umbes 'pühakute tee') on sünkretistlik afrokariibi usund, mis põhineb peamiselt Nigeeria päritolu jorubate uskumustel, kuid sisaldab ka katoliikluse elemente.

Santería kujunes välja Kariibi mere saartel (peamiselt Kuubal), kuhu Lääne-Aafrikast toodi mustanahalisi orje suhkrurooistandustesse tööle. Nad olid ristitud katoliiklased, kuid säilitasid tugevalt oma varasema usulise pärimuse, kuhu kuulus muuhulgas esivanemate (egun'ite) ja vaimudega suhtlemine transiseisundis, mis kutsuti esile rituaalsete tantsude ja trummimänguga, samuti loomohvrid. Santería oli algselt halvustav nimetus usulisele praktikale, kus katoliiklikud pühakud ja hõimujumalused-kaitsevaimud orisha'd lõimiti ühtseks panteoniks ning pühakutekultus varjutas kristliku Jumala palvlemise. Brasiilias sündis samal viisil candomblé nimeline sünkretistlik usund, Haitil aga voodoo.

Jumalused-orisha'd (on erinevaid kirjapilte): Olóffi (isa, looja), Olórum (poeg), Olodumare (vaim); Elegguá, Obbatalá, Babalú Ayé, Aggayú, Ochosi, Oduduwa, Oggun, Olokun, Yemaya, Changó, Orúla, Osaín, Ochún, Oyá, Xenaoth, Yewá jt. Igal orisha'l on oma hüüdnimi, sümbolid, muusika, eelistatud ohvriannid jms. Tseremooniaid viivad läbi preestrid, mittepühendatuil reeglina juures viibida ei lubata. Preestreid nimetatakse babalorisha'deks (orisha-isad) või iyalorisha'deks (orisha-emad) või ka santero'deks ja santera'deks ning nende hulgas kehtib hierarhia, mille kõrgeimal astmel on ifá-preestrid ehk babalawo'd (saladustetundjad), kelle orisha Orunmila on tarkuse ja prohvetliku teadmise kaitsja. Õpetus ei sisalda pärispatu ega kuradi mõistet, jorubate kujutluses sisaldub kõiges olevas nii positiivne (iré) kui ka negatiivne (ibi) aspekt. Taotletakse õiget ja head eluviisi (iwapele).

Kristliku ja europotsentristliku valitseva klassi kriitilise suhtumise tõttu oli santería kaua ametlikult põlu all ning selle kohta levis mitmeid eelarvamusi; seda seostati satanismi ja musta maagiaga.