Hüpikämbliklased

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Salticidae)

Väike hüpikämbliklane perekonnast Sandalodes, umbes 10mm pikkune

Taksonoomia
Riik
Loomad Animalia
Hõimkond
Lülijalgsed Arthropoda
Klass
Ämblikulaadsed Arachnida
Selts
Ämblikulised Araneae

Hüpikämbliklased (Salticidae) on ämblikuliste seltsi kuuluv sugukond.

Hüpikämbliklased on väikesed alla ühe sentimeetri pikad kirjud, hallikad või mustad ämblikud, kes liiguvad kiiresti ja ka hüppavad. Neil on lühikesed ja tugevad jalad, eeskeha eesosas kaks suuremat silma. Neid võib leida taimedel ja majaseintel. Ta ei püsi hetkegi paigal. Tal on mitmeplaaniline, terav ja värviline nägemine. Ka paljudel teistel ämblikel on kaheksa silma, kuid need on algelised ja võivad tajuda vaevalt rohkem kui valgust ja pimedust. Hoolimata oma kaheksast silmast vaatab ta oma liikuva pisikese peaga vilkalt ringi, kord üles, kord alla.

On olemas väike hüpikämbliklane, kes hiilib sipelgapessa ja elab moondatuna oma vaenlaste keskel. Et tema olemasolu seal ei avastataks, muudab ta oma välimust ja käitumist. Sipelgatel on kuus jalga ja kaks tundlat, ämblikul aga kaheksa jalga, kuid tundlad puuduvad üleüldse. Kuidas siis hüpikämblik end sipelgaks moondab? Ta jookseb ringi kuuel jalal ning sirutab kaks ülejäänud jalga tundlate sarnaselt ettepoole. Lisaks oskab ämblik oma "tundlaid" liigutada üsna sipelgale iseloomulikul viisil, nii et neid peetakse ekslikult sipelgatundlateks. See meistermaskeerija imiteerib koguni sipelgate katkendliku siksak-kõndi.

Taksonoomia[muuda | muuda lähteteksti]

Hüpikämbliklasi on umbes 500 perekonda, kokku umbes 5000 liigiga.

Perekondi[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Vilbaste, Asta 1969. Eesti ämblikud I. Krabiämbliklased (Xysticidae), jooksikämbliklased (Philodromidae) ja hüpikämbliklased (Salticidae). Tallinn: Valgus, Zooloogia ja Botaanika Instituut.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]