Salomon Henning

Allikas: Vikipeedia

Salomon Henning (läti keeles Zalomons Hennings; 1528 Weimarukj 29. november 1589 Kuramaa) oli Liivimaa ja Kuramaa hertsogiriigi ametnik ning kroonik.

Henning sündis Saksamaal Weimaris linnakodaniku pojana ning õppis mitmes Saksamaa ülikoolis peamiselt õigusteadust. 1553. aastal kohtus ta toonase Liivi ordu majandusülema Gotthard Kettleriga ja sai tolle erasekretäriks, jäädes tolle kaaskonda kuni viimase surmani.

Henning tegutses ka Kuramaa ja Zemgale hertsog Gotthard Kettleri nõunikuna ning agara kiriku- ja kooliasjade korraldajana.

Henning kirjutas ka Liivimaa 16. sajandi teise poole ajalugu käsitleva "Liivi- ja Kuramaa kroonika" (Lifflendische Chürländische Chronica, ilmus kahes trükis), mis püüab Kettlerit parimas valguses näidata, kuid sisaldab ka olulisi fakte Liivi sõja ning Kuramaa hertsogiriigi asutamise kohta. Tema kroonika on veel erandlik ka selle poolest, et see käsitleb vaid autori kaasaega (aastaid 15541589).

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

  • Henning, Salomon; Chytraeus, David (1594). Lifflendische Churlendische Chronica : was sich vom Jahr Christi 1554 biss auff 1590, in der langwierigen Moscowiterischen und andern Kriegen an nothdrenglicher veränderunge der Obrigheit und Stände in Lieffland seider dess letzten herrn Meisters, und Ersten in Lieffland zu Churland und Semigalln Hertzogen, gedenckwirdiges zugetrage. Leipzig; Riga. (saksa keeles) Digitaalselt

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]