Sülearvuti dokk

Allikas: Vikipeedia
Sülearvuti dokk

Sülearvuti dokk või lihtsalt dokk on sülearvuti lisaseade, mis võimaldab lihtsamal viisil ühendada sülearvutit levinud välisseadmetega. Enamikul dokitavatel seadmetel nagu mobiiltelefonidel ja arvutihiirel on erinevad üleminekud, seega pole dokid standardiseeritud ning on kujundatud vastavalt soovitavale seadmele.

Doki abil võib sülearvutist saada lauaarvuti asendaja arvuti mobiilsust ohverdamata. Dokkimist saab olenevalt süsteemi suutlikkusest läbi viia nii unerežiimil kui ka sülearvuti sisse- või väljalülitatud olekus.

Tahvelarvuti dokk on üldjuhul tahvelarvuti kinnitusadapter, millel võivad olla ka pordiläbiviigud või pordilaiend. Erinevalt enamusest lauaarvuti dokkidest kinnitub tahvelarvuti dokki lukustusega, et vältida soovimatut väljakukkumist.

Tüübid[muuda | muuda lähteteksti]

Dokid jagunevad nelja põhikategooriasse.[1]

Portreplikaator[muuda | muuda lähteteksti]

Portreplikaatorid on funktsionaalsuse ja loogika poolest sarnased hulga juhtmetega, mida saab sisse ja välja lülitada dokkimispesa kaudu. Mõni portreplikaator sisaldab adaptereid, millega saab erinevaid kontakte vahetada (näiteks Micro-DVI tavalise DVI vastu). Kõik eriseadmed on ühendatud portreplikaatori külge, ning kui kasutaja soovib ligipääsu ühele või mitmele seadmele tuleb tal selleks sülearvuti ühendada vaid portreplikaatoriga. Portreplikaator on mõeldud vaid notebook-tüüpi sülearvutitele. [2]

Sülearvuti dokk koos sülearvutiga

Breakout-dokk[muuda | muuda lähteteksti]

Breakout-dokk on üleminek, mis on jagatud mitmeks osaks. Sellel on duplikaadid olemasolevatest pesadest ning täiendavad välised pesad. Osa breakout-doki tootjaid kasutavad adaptereid, millel on ligipääs ühenduses olevatele siinidele ning seega on võimalik kasutada suuremat arvu pesasid.

Konverterdokk[muuda | muuda lähteteksti]

Konverterdokk loob mitu ühendust läbi ühe pesa, kuid sisemise kiibistiku asemel kasutatakse muundureid doki sees. USB baasil sisaldab see muundureid nagu USB-videokaart, -helikaart, -võrgukaart, -modem ja -mälukaardiluger, mis on ühendatud sisemise USB-jaoturi kaudu, et anda arvutile lisaühendusi.

Hübriiddokk[muuda | muuda lähteteksti]

Hübriiddokk on otseselt ühendatud emaplaadi kiibistikuga kasutades suletud ühendust. Mõnel hübriiddokil on laienduskaardid, RAM, VRAM, CPU, cache ja lisaprotsessorid. Hübriiddoki võimalust kasutatakse hübriidarvutitel.

Sülearvuti tugi[muuda | muuda lähteteksti]

Vahel liigitatakse ka sülearvutitoed (stand) dokkide alla, aga tegelikult ei saa neid mitte mingil moel arvutiga ühendada. Tegemist on inertse tarvikuga, mis on disainitud üksnes sülearvuti füüsiliseks toetamiseks, tavaliselt tõstetakse sellega sülearvuti kasutaja jaoks paremale kõrgusele või kasutatakse alust selleks, et parandada sülearvuti jahutamist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Docking station". www.techopedia.com. Vaadatud 07.12.2014
  2. "Port Replicator". www.whatis.techtarget.com. Vaadatud 07.12.2014