Rovaniemi lennujaam

Allikas: Vikipeedia
Rovaniemi lennujaam
Rovaniemen lentoasema
Rovaniemi lennujaam
IATA: RVN – ICAO: EFRO
Üldandmed
Tüüp tsiviillennuväli
Valdaja Finavia
Asukoht Rovaniemi, Soome
Avati 1940
Üldkõrgus 196 m m
Koordinaadid 66° 33′ 42″ N, 25° 49′ 51″ E
Lennurajad
Suund Pikkus Laius Kate
03/21 3002 m 60 m asfalt

Rovaniemi lennujaam on Soome lennujaam, reisijate arvu poolest suuruselt riigi viies (2012. aastal), mis asub Rovaniemi kesklinnast umbes 10 kilomeetri kaugusel. Lennujaama ainsa maandumisraja põhjapoolsemat otsa läbib põhjapolaarjoon.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Lennujaam ehitati 1940. aastal kahe rajaga, millel oli rohukate. Jätkusõja ajal oli see Saksa Luftwaffe lennubaasiks ja varustuskeskuseks.

Jõuluvana ametlik lennujaam[muuda | muuda lähteteksti]

Talvine pööripäev Rovaniemi lennuväljal 2004. aastal
Piper PA-42 Rovaniemi lennuväljal 1988. aasta märtsis

2010. aastal teenindas lennujaam üle 309 000 reisija. Tšarterlendude tipphooaeg Suurbritannia ja teiste Euroopa riikide vahel on tavaliselt novembri lõpust jaanuari keskpaigani. Venelased saabuvad tavaliselt jaanuaris, kui nad tähistavad oma jõulupühi.

Lisaks tsiviillendudele kasutavad seda ka Lapi õhujõudude (Lapin lennosto) F-18 hävitajad. Lennujaama lähistel asub ka Soome Piirivalve üksus.

Rovaniemi lennujaam on üks kolmest Soome lennujaamast, millel on reisijate sild (teised kaks on Helsingi Vantaa lennujaam ja Oulu lennujaam). Lennujaama juhib Finavia. Rovaniemi linna pääseb taksoga ning bussiga pääseb linna keskusse kui ka muudesse Lapimaa paikadesse.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]