Rovaniemi linn

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Rovaniemi)
Rovaniemi

Vapp

Pindala: 8017 km² (2023)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke: 65 329 (29.02.2024)[2] Muuda Vikiandmetes
Rahvastikutihedus: 8,1 in/km²

Rovaniemi linn (saami keeles Roavenjárga, Roavvenjárga) on omavalitsusüksus (vald) Soomes, Lapi maakonna keskus. Linna keskus asub Ounasvaara ja Korkalovaara mäe vahel, Kemijoki ja Ounasjoki ristumiskohal ja jääb umbes 10 km kaugusele polaarjoonest. Elanike arv on 61 784 (31. märts 2016).

Rovaniemi on linn aastast 1960. 1. jaanuaril 2006 liideti Rovaniemiga Rovaniemi maavald (Rovaniemen maalaiskunta). Seeläbi muutus Rovaniemi pindalalt Soome suurimaks end linnaks nimetavaks vallaks pindalaga 8017,2 km².

Lapi ülikool asub Rovaniemis. Õppeasutus asutati 1. märtsil 1979 kõrgkoolina, ülikooliks sai see 1991. aastal.

Linna keskuse lähedal, polaarjoone kohal asub Pajaküla, kus töötab jõuluvana (kuid elab Korvatunturil Savukoskis). Rovaniemis ilmub maakondliku leviga ajaleht Lapin Kansa.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Rovaniemi aladel on asustus olnud ilmselt alates kiviajast. Ajavahemikust 750 kuni 530 eKr on leitud märke alepõllundusest.[3]

Rovaniemi elanikkond hakkas suurenema 19. sajandil, kui kasutusele võeti Lapimaa maavarad. Metsatööstus, kaevandamine ja kullapalavik tõid Lapimaale elama tuhandeid inimesi ning Rovaniemist sai Lapimaa ärikeskus.

Teine maailmasõda[muuda | muuda lähteteksti]

Teises maailmasõja käigus (Lapi sõjas) oli Soome sunnitud, pärast Moskva rahulepingu sõlmimist, ründama Lapimaal paiknenud Natsi-Saksamaa üksusi. Taganevad Saksa väed kasutasid põletatud maa taktikat ning kindral Lothar Rendulic käskis esialgu hävitada kõik Rovaniemi avalikud hooned. 13. septembril 1944 kästi hävitada kõik Rovaniemi hooned peale haiglate ja majade, kus olid elanikud sees. Saksa järelvägi kavatseski linna maatasa teha, kuid ootamatult plahvatas Rovaniemi rongijaamas laskemoona vedanud rong, mis süütas linna põlema. Rongi õhkija pole teada ja selles on kahtlustatud nii soomlasi kui ka sakslasi. Sõjategevuses hävis lõpuks 90% linnast.[4][5]

Linn ehitati uuesti üles arhitekt Alvar Aalto kava ja projektide järgi. Uue Rovaniemi tänavatevõrgustik meenutab linnulennult vaadatuna põhjapõdra sarvi.

Transport[muuda | muuda lähteteksti]

Rovaniemil on igapäevane rongiühendus Oulu, Tampere, Helsingi ja Turuga ja linnas asub ka lennujaam.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]