Rosenborgi loss

Allikas: Vikipeedia

Rosenborgi loss on väike loss Kopenhaagenis Taanis.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Loss ehitati 1606. aastal maaresidentsiks ning on suurepärane Christian IV aegne arhitektuurinäide. Loss ehitati Hollandi renessanss-stiilis, praegune välimus pärineb 1624. aastast. Lossi põhiplaani projekteerisid arhitektid Bertel Lange ja Hans van Steenwinckel.

Kuninglik perekond kasutas lossi aastani 1701. Pärast Frederik IV kasutati lossi esimest korda 1794, pärast Christiansborgi lossi põlengut, ning teist korda 1801, kui inglased ründasid Kopenhaagenit.

Loss tänapäeval[muuda | muuda lähteteksti]

Loss avati huvilistele 1838. aastal ning seal on eksponeeritud kuningliku kollektsiooni 16.–19. sajandist pärit esemed. Lossis saab vaadata Taani kroonijuveele ja regaale, seal on välja pandud kroonimisvaip.

Lossiaed[muuda | muuda lähteteksti]

Rosenborgi lossi aeda nimetatakse Kuninga aiaks (Kongens Have), mida tuntakse ka Rosenborgi lossi aiana. Rosenborgi lossi aed on Taani vanim kuninglik aed, mis kujundati Christian IV ajal renessanss-stiilis natuke aega enne lossi valmimist.

Tänapäeval on lossiaed populaarne puhkepaik ja seda külastab igal aastal üle 2,5 miljoni inimese. Lossi kõrval asub kasarm, kus Taani Kuninglik Ihukaitse (Den Kongelige Livgarde) turistidele esineb.