Rosa Sensat

Allikas: Vikipeedia

Rosa Sensat i Vilà (17. juuni 1873, El Masnou, Maresme, Hispaania1. oktoober 1961, Barcelona, Hispaania)[1] oli katalaani pedagoog. Ta aitas arendada Kataloonia koolisüsteemi 20. sajandi esimesel kolmandikul.[2]

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Rosa Sensat i Vilà õppis pedagoogikat Barcelonas ja Madridi Pedagoogikakeskkoolis (Escuela Central de Magisterio). Ta jätkas pedagoogikaõpinguid Genfis Institut Rousseau's ja teistes Euroopa koolides.

1900. aastal läbis ta riigieksamid ning temast sai kodunduskooli juhataja Alacantis. 1903. aastal abiellus ta aga David Ferreriga ning nad kolisid Barcelonasse. Järgmisel aastal sündis nende esimene tütar, hilisem pedagoogikaprofessor Àngels Ferrer i Sensat.

Rosa Sensat levitas uusi haridussuundi. 1914. aastal sai temast Barcelona kooli Escola de Bosc tüdrukuteharu esimene direktor. 1921. aastal anti talle ülesandeks kujundada õppekavad Barcelonas paikneva, 1909. aastal Francesca Bonnemaisoni loodud Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona jaoks, mis oli Euroopa esimene naiste kultuurilise ja töökasvatuse keskus.[3] Sel ajal juhendas Rosa Sensat kursusi ja korraldas konverentse Mancomunitat de Catalunya haridusprogrammides, suvekoolides ning ka Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Donas. Ta osales ka mitmel rahvusvahelisel hariduskonverentsil, näiteks Hispaania 1. alghariduse konverentsil Barcelonas 1909. aastal, 3. rahvusvahelisel konverentsil Enseignement Menager (Pariis, 1922) ning Écoles Nouvelles'i konverentsil (Nizza, 1932).

Sensat jätkas Escola de Bosci direktorina 1930. aastani, mil temast sai Barcelonas tegutsenud Grup Escolar Milà i Fontanalsi direktor. Tema tööd mõjutasid tugevalt Hispaania kodusõda ja selle järelmõjusid. 1939. aastal läks ta pensionile.

1955. aastal rajas rühm õpetajaid temanimelise pedagoogilise kooli Escola de Mestres Rosa Sensat, et tunnustada tema tööd uute haridussuundade levitamisel ja koolijuhtimisel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Xarxa Vives d'Universitats. "Rosa Sensat Vilà". Diccionari Biogràfic de Dones. Vaadatud 16. märts 2014.
  2. "Rosa Sensat i Vilà: una ciència de la vida en una escola com la llar". Institut Català de les Dones. Vaadatud 16.03.2014.
  3. Segura Soriano, Isabel. "La biblioteca popular Francesca Bonnemaison". Generalitat de Catalunya.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]