Rohuküla–Heltermaa laevatee

Allikas: Vikipeedia
Parvlaev Muhumaa Heltermaa kanalis

Rohuküla–Heltermaa laevatee on 12 meremiili pikkune faarvaater mandril asuva Rohuküla ja Hiiumaa Heltermaa sadama vahel.

Faarvaater läheb Rohuküla juures (Rukkirahust põhja poolt) läbi kitsa Rukki kanali. Sellest edasi Heltermaa poole kulgeb laevatee täiesti sirgelt, seejuures umbes 5 kilomeetrit[1] enne Hiiumaad kulgeb laevatee Heltermaa kanalis.

Laevatee on tähistatud poidega, mis asuvad peamiselt Rukki ja Heltermaa kanalite ääres (vaata Rukki kanali poid, Heltermaa kanali poid). Kaldal moodustavad liitsihi Heltermaa ülemine ja alumine tulepaak ning Rohuküla ülemine ja alumine tulepaak.

Laevatee sügavus on vähemalt 5,0 meetrit.[2][3] Rohuküla–Heltermaa laevaliini laevadel tuleb madala veetasemega kohati reise ära jätta. Kui veetase langes 49 sentimeetrit alla keskmise, ei saanud suurima süvisega liinilaev (St. Ola) laevateel liigelda. Näiteks Scania ja Harilaid liiklesid seni, kuni veetase oli 55 sentimeetrit alla keskmise.[4] Parvlaev Muhumaa on sõitnud ka veetasemega 59 sentimeetrit alla keskmise.[5] Samas, 14. septembril 2011 jäeti Hiiumaa kapteni otsusel reis ära mitte kõrge veetaseme tõttu, mis oli 70...80 cm üle keskmise, vaid sellepärast, et Rukkirahu kanalis ei ole tormiga ohutu liigelda.[6]

Umbes poolel teel Rukkirahu ja Heltermaa vahel ristub laevatee Kumari kanali põhjaosaga ja peamise Muhu väina laevateega.

Laevateed kasutatakse aastaringselt, sellest lõuna poole jääv veeala (kuni Virtsu–Kuivastu laevateeni) suletakse talvel sageli laevaliikluseks, et võimaldada tekkida jääteede jaoks piisavalt paksul merejääl.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Jaan Lutt (2/2010). "Miks Hiiumaa praam kipub merepõhja kinni jääma?". Eesti Loodus. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |Aeg= (juhend)
  2. Kärolyn Kongi. Praamiliiklus võib madala veeseisu tõttu katkeda. Hiiu Leht, 28. aprill 2009.
  3. "Hiiumaa praamiliiklus võib madala veeseisu tõttu katkeda". Õhtuleht. 28. aprill 2009.
  4. Hetlin Villak (30. aprill 2009). "Väga madal veetase häirib tõsiselt laevaliiklust Hiiumaaga". Eesti Päevaleht.
  5. Anu Hiiuväin (28. detsember 2010). "Madalad veeseisud ja tuisk ei ole parvlaev Muhumaa liiklemist seni häirinud". Postimehe uudisvoog.[alaline kõdulink]
  6. "Torm katkestas laevaliikluse Hiiumaaga". Delfi. 14. september 2011.[alaline kõdulink]