Rohu tänav

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on Tallinna tänavast; teiste samanimeliste tänavate kohta vaata artiklit Rohu tänav (täpsustus).

Kaart
Kaart

Rohu tänav on tänav Tallinnas Põhja-Tallinna linnaosas Pelgulinna ja Kelmiküla asumis.[1]

Tänav algab Tehnika tänavalt, läheb raudteeviadukti alt läbi, ristub Saue ja Telliskivi tänavaga ning lõpeb Härjapea tänaval. Rohu tänav on kagu-loodesuunaline ning ligikaudu 500 meetri pikkune. Rohu tänav ühendab Pelgulinna Kelmikülaga.

Hoonestus[muuda | muuda lähteteksti]

Telliskivi ja Rohu tänava ristmik nelja stoppmärgiga, juuni lõpp 2016

Rohu tänava ääres näeb Pelgulinna vanimaid elumajasid, aga ka 1930. aastate uhket eeslinna arhitektuuri.

Rohu tänav 8a asus saveveski koos mööblitööstusega.

Rohu tänav 13, hoone valmis 1930. aastate teises pooles. Arhitekt Johann Ostrat. Elumaja alumisel korrusel asus enne sõda restoran Pelgulinn. Hiljem asus hoones samanimeline toidubaar, pärast baar. Rahvas kutsus seda Pelgu kõrtsiks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Rohu tänava raudteeviadukti ehitamine 1926. aastal

Rohu tänav sai nime 1900. aastal. Tänava saksakeelne nimi oli Gras-Straße ja venekeelne Травяная улица.

Rohu tänava remont 2013. aastal
Rohu ja Tehnika tänava ristmik ning vaade Rohu tänava viaduktile

Algselt 1870. aastal avatud Tallinn-Peterburi-Paldiski laiarööpmeline raudtee kulges linna territooriumil suure ringiga ümber toona hoonestatud alade. Alates 19. sajandi lõpust, mil ka teisele poole Tallinna-Peterburi raudteeliini kujunes linnaelanike arvu kasvuga Pelgulinnas seoses senisest tihedam asustus, muutus aga üha aktuaalsemaks raudteed ületava liiklusvoo suunamise ja korraldamise probleem. Raudtee tõsteti lõigus Pärnu maanteest kuni Balti jaamani kõrgele muldkehale, nn. teetammile ja selle alt plaaniti läbi juhtida kõik kesklinna ja raudtee-taguseid eeslinnu ühendavad tänavad. Koos Paldiski maantee viaduktiga kavandati ja ehitati ka Tehnika tänavast Rohu tänava viadukt Kelmikülla, luues sel viisil Pelgulinnale otseühendus Kesklinnaga.

Rohu tänav ulatus algul Härjapea tänavast ainult Telliskivi tänavani, kuid pärast Rohu tänava viadukti valmimist 1926. aastal pikendati seda Tehnika tänavani, luues sel viisil Pelgulinnale otseühenduse Kesklinnaga.[2]

Rohu tänava viadukti kõrguseks sai 4,5 meetrit ja tee laiuseks 8,5 meetrit. Kaks jalgteed mõlemal pool teed olid kumbki 1,5 meetrit ja sõidutee 5,5 meetrit lai[3] Rahumäe viadukti, Paldiski maantee viadukti ja Rohu tänava viadukti ehitusinseneriks Ado Johanson Eesti Teedeministeeriumi Raudteevalitsusest[4]. 1926. aasta sügisel valminud Rohu tänava viadukt on konstruktsiooni ja ehitusviisi poolest analoogne Paldiski maantee viaduktile, kuid erinevalt viimasest vaid ühe avaga ning tihedama raamidesammuga. Paldiski maantee ja Rohu tänava viadukte eristab ka see, et kui Rohu tänav ristub raudteetammiga täisnurga all, siis Paldiski mnt läbib tammi diagonaalselt.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]