Ringkond (Inglismaa)

Allikas: Vikipeedia
326 ringkonna paiknemine Inglismaa halduskaardil

Ringkond Inglismaal (inglise keeles district of England) on omavalitsusüksuste üks tasandeid Suurbritannias Inglismaal.

Kohalike omavalitsuste struktuur Inglismaal ei ole ühetaoline. Tänapäeval on Inglismaal kasutusel põhiliselt neli tüüpi ringkonnatasandi omavalitsusüksusi. Ringkondi (districts) on Inglismaal kokku 326 ja nad liigituvad 36 linnkrahvkonna linnaosaks (metropolitan boroughs), 32 Londoni linnaosaks (London boroughs), 201 mittelinnkrahvkonna ringkonnaks (non-metropolitan districts), 55 tervikomavalitsuseks (unitary authorities), lisaks veel City of London ja Scilly saared, mis on ka ringkonnad, kuid ei liigitu ühekski eelpool toodud ringkonnatüübi alla.

Linnkrahvkonna linnaosad[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Linnkrahvkonna linnaosa

Linnkrahvkonna linnaosad (metropolitan boroughs) on linnkrahvkondade omavalitsusüksused. Pärast 1986. aastat, kui linnkrahvkondade nõukogud kaotati, on nad oma juhtimistasandilt sarnased tervikomavalitsustega.

Londoni linnaosad[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Londoni linnaosa

Londoni linnaosad (London boroughs) on Suur-Londoni omavalitsusüksused, mis moodustati 1965 aastal. Ajavahemikus 19651986 kehtis Londonis kahetasandiline omavalitsemise struktuur, kus ülemisel tasandi teostas omavalitsemist Suur-Londoni nõukogu (Greater London Council). Viimane kaotati 1986. aastal; siitsaadik kehtis Londonis 12 aasta vältel tervikomavalitsustele sarnane staatus. Aastal 2000 loodi Suur-Londoni Administratsioon (Greater London Authority), millega taastati Londonis kahetasandiline omavalitsuste struktuur.

Mittelinnkrahvkonna ringkonnad[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Mittelinnaringkond

Mittelinnaringkonnad (non-metropolitan districts), mis on nimetatud ka shire ringkondadeks (shire districts), on kohalike omavalitsuste struktuuri teise astme üksused (esimese astme tasandil teostavad juhtimist krahvkonnanõukogud). Mittelinnaringkond on shire krahvkonna (shire county) omavalitsusüksus ja enamlevinud ringkonnatüüp Inglismaal. Elanike arvult jäävad sellised ringkonnad 25 000 ja 200 000 vahele.

Tervikomavalitsused[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Tervikomavalitsus (Inglismaa)

Tervikomavalitsused (unitary authorities) on kohalike omavalitsuste struktuuris ühetasandilised omavalitsusüksused Inglismaal. Sellised ringkonnad loodi 1990ndail väljaspool mittelinnkrahvkonna ringkondi. Sageli on tervikomavalitsuse vormi rakendatud suurematele linnadele, kuna ühetasandiline juhtimisvorm on osutunud neis efektiivsemaks võrreldes kahetasandilise juhtimisvormiga. Lisaks on tervikomavalitsuse staatusega väiksemad krahvkonnad nagu Rutland, Herefordshire ja Isle of Wight.

Tegelikult on tervikomavalitsused kergelt teisendunud mittelinnkrahvkonna ringkonnad; suurem osa neist on ühe ringkonnaga krahvkonnad, kus valitseb ringkonnanõukogu, kuid puudub krahvkonnanõukogu. Berkshire erineb teistest – olles mittelinnkrahvkond, kus puudub krahvkonnanõukogu, hõlmab ta kuut tervikomavalitsuse staatusega ringkonda.

Cornwall, Durham, Isle of Wight, Northumberland, Shropshire ja Wiltshire loodi kui ühe ringkonnaga krahvkonnad, kuid neis puuduvad ringkonnanõukogud; juhtimist teostatakse mittelinnkrahvkondade nõukogude kaudu.